Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Studenti Ekonomskog fakulteta Pale posjetili poslovnu zonu u Vitezu
Studenti Ekonomskog fakulteta Pale posjetili poslovnu zonu u Vitezu Štampa El. pošta
utorak, 17 decembar 2013 11:59

U četvrtak 11. decembra, kao dio praktične nastave iz predmeta Preduzetništvo, studenti druge godine Ekonomskog fakulteta Pale, u pratnji predmetnog nastavnika prof. dr Darka Petkovića i asistentkinje mr Sanje Prodanović, su posjetili poslovnu zonu Vitez. Ova studijska posjeta imala je za cilj upoznavanje studenata i sa praktičnim aspektom preduzetničkih aktivnosti, poslovnih modela i metoda poslovanja.

Uloga poslovnih zona u razvoju BiH je odavno prepoznata. Poseban značaj ovog mehanizma se ogleda u tome što je razvoj ovakvih sistema velikim dijelom i stvar kreativnosti, mnogobrojnih preduzetničkih aktivnosti, ali i ingerencije lokalne  administracije. Jedna od najpoznatijih poslovnih zona je upravo u Vitezu, PC 96 – Vitez. Ova zona je jedna od rijetkih čiji je razvoj počeo neposredno nakon rata i trajao je do 2002. godine, s tim da se ona i dalje konstantno unapređuje i razvija. Prije ekonomske krize, preko 5000 osoba je svoj posao pronašla u ovoj zoni, kao i  kompanije kao što su FIS d.o.o., EKOS d.o.o., UKRAS d.o.o., ECONOMIC d.o.o i mnoge druge.  Privredno društvo FIS d.o.o. je  respektabilan subjekt s odlikama lidera u domaćoj trgovini i pokretač proizvodnih aktivnosti u oblasti drvoprerade i tekstila. Prateći svoju strategiju razvoja, kolektiv od 2.600 zaposlenih u 13 prodajnih centara FIS širom Bosne i Hercegovine i susjedne Hrvatske, izuzetnim zalaganjem i timskim radom učinili su FIS prepoznatljivim brendom i izvan granica zemlje.

Tokom cjelodnevnog boravka u poslovnoj zoni, studenti  Ekonomskog fakulteta su posjetili sve proizvodne i prodajne pogone FiS doo Viteza, te  izrazili veliku zahvalnost vlasniku g. Peru Gudelju koji je lično bio domaćin ove studijske posjete.

Ekonomski fakultet Pale

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
III ciklus studija
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 23 gostiju na mreži


..........