Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Представљен оперативни дио споразума о међусобној сарадњи
Представљен оперативни дио споразума о међусобној сарадњи Штампа Eл. пошта
петак, 08 април 2016 07:42

Начелник општине Пале Миодраг Ковачевић и продекан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого представили су јуче на Палама оперативни дио Споразума о сарадњи између општине Пале и Економског факултета који је потписан крајем прошле године.

Споразумом је озваничена сарадња измедју општине и факултета која подразумијева израду приједлога дугорочних стратешких развојних докумената, подршку успостављању нових студијских програма и смјерова у складу са потребама тржишта рада општине Пале и Републике Српске, стручно-едукативне послове, израду студија, елабората, бизнис планова.

Споразумом је предвидјено заједничко учешће у креирању приједлога стручних пројеката по расписаним програмима на националном и медјународном нивоу, као и остале консултантске услуге.

Ковачевић је на конференцији за новинаре рекао да се приступило изради стратегије развоја општине Пале и да је до сада радни тим сачинио анализу постојећег стања у свим областима, а дефинисана је и визија развоја општине и пет стратешких циљева који се тичу развоја локалне економија, унапредјења комуналне инфраструктуре, унапредјења квалитета живота становништва, еколошки очуване средине у којој се спроводе мјере енергетске ефикасности и рационално користе природни ресурси.

Он је појаснио да секторске радне групе тренутно раде на разради стратешких циљева на оперативне, те даље на програме и пројекте.

Ковачевић је саопштио да је Ђого именован на позицију савјетника волонтера у општини Пале и додао да ће он бити веза измедју академске заједнице и општине на реализацији пројеката који су планирани, првенствено оснивању пословних инкубатора у Спортско-пословном центру "Пеки" и изради Стратегије развоја општине Пале.

Дјого је увјерен да ће ова сарадња допринијети развоју општине Пале, јер је градња инклузивних институција увијек била сигуран предзнак и пратилац брзог друштвеног и економског раста и развоја.

Он је нагласио да је сарадња ове двије институције постојала и раније, али је, углавном, била једносмјерна у смислу асистенције општинских власти факултетима, те да је у посљедњих годину дана интензивирана на обострано задовољство.

"Тренутно особље факултета помаже у изради стратегије развоја општине Пале, што је врло обиман посао који ће тек детерминисати развој општине, а који ће бити урадјен на један нови начин кроз кориштење МИПРО процедуре израде стретегије развоја коју је за потребе локалних заједница развио УНДП, те кроз прелазак финансирања општинских институција на систем пројектног буджетирања, што ће повећати ефикасност рада локалних институција, по чему ће општина Пале бити лидер медју локалним заједницама у БиХ", рекао је Дјого.

Према његовим ријечима, на основу елабората о могућности оснивања инкубатора малог бизниса у просторијама СПЦ "Пеки" већ ове године ће на Палама заживјети и инкубатор малог бизниса, што ће ову општину учинити првом општином Града Источног Сарајева која ће добити тај инструмент развоја предузетништва у локалној заједници.

Успостављајући овај вид комуникације, наставници и стручни сарадници знаће, у домену локалног развоја, шта се дешава у општини, док ће локална власт знати на које наставнике и сараднике може да рачуна када је ријеч о стручној помоћи у рјешавању проблема којих данас свака локална заједница у Републици Српској и БиХ има на претек.

Извор: УИС/ СРНА

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
III циклус
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 48 гостију на мрежи


..........