Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Одржана научна конференција ''Јахорински пословни форум 2017''
Одржана научна конференција ''Јахорински пословни форум 2017'' Штампа Eл. пошта
субота, 25 фебруар 2017 14:44

Стратешки избор и одржив развој туристичке дестинације је главна тема овогодишње Шесте научно-стручне конференције "Јахорински пословни форум 2017", која је данас отворена у хотелу "Термаг" на Јахорини.

На отварању овог еминентног скупа са међународним учешћем говорили су министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић, проректор Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић и декан Економског факултет Пале ЛЈубиша Владушић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отворајући овај скуп, Шаровић је оцијенио да је "Јахорински пословни форум" одлична прилика за подстицај туризма у БиХ и Републици Српској.

"С обиром на вријеме у којем живимо, туризам је једна од најосјетљивијих привредних грана која много зависи од стабилности, безбједности, економске ситуације, а то стање није сјајно у већини држава у региону", констатовао је Шаровић и додао да се не води добро статистика туризма у БиХ.

Према његовим ријечима, интензиван развој туризма подразумијева регионални приступ, а никако политику локализма, јер затварање граница, сарадње и видика - кочница су развоја привреде у цјелини, не само у туризму.Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић истакао је да је туризам значајан сектор и један од генератора развоја привреде Републике Српске, те нагласио да га радује податак да је у 2015. години забиљежен знатан раст у области туризма од 11,3 одсто, као и да је учешће ове гране у бруто домаћем производу 1,5 одсто.

"Туризам у Републици Српској запошљава око 12.000 људи, а јачање инфраструктуре у овом сектору прошириће и нашу туристичку понуду и обогатити квалитет властитог туристичког производа", рекао је Комић.

Он је додао да је и овај скуп на путу реализације Стратешког развоја Републике Српске, који подразумијева начела изврсности, интернационализације, те сарадње научне и инвеститорске заједнице са привредницима, једном ријечју - комерцијализацију знања.

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић поручио је да ова институција брине о монетарној политици БиХ и стабилности домаће валуте, што представља важну подршку и подстицај привреди, па тако и туризму.

Домаћин овог скупа декан Економског факултета Пале ЛЈубиша Владушић истакао је да се Шести Јахорински пословни форум одржава у веома неизвјесном и турбулентном времену на већини финансијских тржишта у свијету.Према његовим ријечима, у свим привредним гранама, а тако и у туризму, неопходне су хитне структуралне реформе с циљем подизања продуктивности и јачања конкурентности пословних субјеката.

Он је подсјетио на закључке прошлогодишњег самита о туризму који је оджан у САД и који говоре да је нужна синергија влада и приватног сектора да би туризам био изазовна и одржива привредна грана.

Владушић је са деканом Економсог факултета у Скопљу ЛЈубомиром Дракулевским потписао Споразум о сарадњи два факултета, којим су дефинисани модалитети будуће свестраније сарадње.

То се, појашњава он, посебно односи на мобилност професора и студената, заједничке научноистраживачке и регионалне пројекте, љетне школе...

Дракулевски је изразио задовољство и потписивањем Споразума и могућношћу учешћа на овом скупу, додајући да је увјерен у плодну будућу сарадњу два факултета.

За овогодишњи форум пријављено је 47 научних радова и 103 учесника из Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе, Македоније, Републике Српске и Федерације БиХ.

Уводна излагања на пленарној сједници одржаће професори са Универзитета "Приморска" из Словеније Јанез Мекинц, Зоран Аранђеловић са Економског факултета у Нишу, Предраг Трпески са Економског факултета Универзитета "Свети Ćирило и Методије" у Скопљу и Јово Атељевић са Економског факултета у Бањалуци.

Конференција ће имати и двије сесије посвећене економији и туризму, као и презентације студентских радова, те националне кухиње.

 

Прилог РТРС:

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 61 гостију на мрежи