Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Активности CULTURWB Одржан Инфо-дан „ЦУЛТУРWБ“ пројекта
Одржан Инфо-дан „ЦУЛТУРWБ“ пројекта Штампа Eл. пошта
петак, 10 новембар 2017 18:04

Тим Универзитета у Источном Сарајеву који учествује у пројекту “Јачање капацитета за промјене у туризму на Западном Балкану – изградња компетенција за менаджмент баштина и културног туризма – ЦУЛТУРWБ” одржао је Инфо-дан о цилјевима, резултатима и важности овог пројекта.

Инфо-дан је одржан 9. новембра на Економском факултету Пале, а значај спровођења овог Еразмус + пројекта, који је осмишлјен у оквиру сарадње ЕУ и земалја региона, презентовали су проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета УИС-а проф. др Дејан Бокоњић, руководилац пројекта проф. др Бранислав Машић и менаджер и истраживач на пројекту др Дајана Вукојевић.

Као једна од активности у оквиру пројекта, најавлјено је покретање Програма цјеложивотног учења који ће бити организован кроз седам курсева, а настава ће почети да се изводи 8. децембра на Економском факултету Пале.

Проф. др Бранислав Машић позвао је заинтересоване да се пријаве за учешће у курсевима истичући да је то начин да се развијају компетенције лјуди који се баве областима културног туризма.

“Желим да позовем све оне који раде у области туризма, али и остале да се одазову овом програму. Они ће похађати седам курсева из области маркетинга, менаджмента, финансирања производа културног туризма, културног наслеђа, стратегије социјалних медија, стратегије позиционирања туристичког производа на туристичким дестинацијама и сл. У овој првој фази, средства су обезбијеђена из пројекта, тако да ће курсеви бити бесплатни. Биће нам задоволјство да организујемо наставу, највјероватније петком и суботом, а биће и доста индивидуалног рада за полазнике курсева“, рекао је професор Машић.

Напомињући да би пројекат „ЦУЛТУРWБ“ требало да траје три године, професор Машић је рекао да је то један из групе пројеката ЕУ за сарадњу са землјама у развоју везано за јачање капацитета у високом образовању у одређеним областима.

„Конкретно овај пројекат усмјерен је на јачање капацитета за промјене у туризму земалја Западног Балкана. Акценат је на томе како изградити компетенције, односно како развити вјештине, знања и способности у области наслјеђа и управлјања културним туризмом. Укупна вриједност пројекта је око 769.000 евра, од чега се на Универзитет у Источном Сарајеву односи 78.000 евра, а од тог износа око 35.000 евра је вриједност опреме која ће бити у функцији за едукацију кадрова из области туризма “, навео је професор Машић.

Према његовим ријечима, овим пројектом се постиже повећање капацитета и ниво знања високошколских установа које се баве туризмом у најширем смислу ријечи, као и то да друге стејхолдерске групе које учествују у развоју туризма и туристичке понуде добијају свјежа знања из престижних универзитета земалја ЕУ.

Проректор УИС-а проф. др Дејан Бокоњић рекао је да је ово први пројекат из области културног туризма и наслеђа на Универзитету.

“Идеја пројекта је да се акценат стави на културно наслеђе, туризам и промоцију културног туризма, с обзиром да се у БиХ културна наслјеђа не користе и не промовишу на прави начин”, рекао је проректор Бокоњић, намомињући да се на Западу слични пројекти одавно спроводе.

Према његовим ријечима, пројекат служи за то да се направе одређени програми школовања, кроз програме цјеложивотног учења и мастер програм, како би се доедуковали лјуди који се баве том облашћу који би касније помогли у промоцији ствари које нису доволјно промовисане а у вези су са културним наслјеђем у БиХ.

„Цилј је и локалним заједницама понудити различите курсеве усавршавања лјуди који се баве том облашћу, с обзиром на то да је туризам оцијењен као једна од грана привреде која би могла бити врло значајна за БиХ“, рекао је проректор Бокоњић.

Предвиђено је да се пројекат „ЦУЛТУРWБ“ заврши организовањем заједничког мастер програма Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањој Луци уз помоћ страних партнера.

Универзитет у Источном Сарајеву је један од 13 партнера који учествује у примјени овог пројекта чији је носилац Универзитет у Новом Саду.

Еразмус + пројекти за јачање способности у високом образовању финансирани су у оквиру програма ЕУ, а пројекат ” ЦУЛТУРWБ” у фокус ставлја културни туризам као посебну област туризма која се бави дубоким културолошким искуством појединца било на естетском, интелектуалном, емоционалном или психолошком нивоу.

Извор: УИС

Последње ажурирано петак, 10 новембар 2017 18:22
 

Онлине:

Имамо 38 гостију на мрежи


..........