Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Зборник радова Економског факултета награђен на Фестивалу науке
Зборник радова Економског факултета награђен на Фестивалу науке Штампа Eл. пошта
субота, 10 новембар 2012 10:34

Електротехнички факултет бањалучког Универзитета проглашен је, на вечерас окончаном Другом фестивалу науке у Бањалуци, најбољом научно-истраживачком организацијом у Републици Српској у протеклој години.

За најбољу научну књигу у Српској проглашена је „Демографски губици у БиХ од 1992. до 2011. године“ Стеве Пашалића, а за најбољи научни часопис Зборник радова Економског факултета у Источном Сарајеву.Најбољи студенти истраживачи у првом циклусу студија су Дејан Радаковић у области медицине и Сања Марковић у области музике, на другом циклусу Миодраг Видаковић у математици и инжењерству, док је на трећем циклусу студија признање припало Владимиру Ковачу у области визуелне комуникације и архитектонске графике.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да је велика посјећеност у три дана фестивала показала да је он испунио циљ подизања свијецти о значају науке у друштву и да је његова порука схваћена на прави начин.

„Пред нама су многи изазови који ће одредити токове развоја друштва и да бисмо одговорили на њих потребно је континуирано његовати научне активности“, рекао је Комић на свечаној академији у Банском двору.

Он је додао да је знање стратешки ресурс Републике Српске, као и да је наука неизоставан дио образовног система, те да организовањем оваквих фестивала Министарство реализује циљеве из Стратегије развоја Српске.

Комић је изразио увјерење да ће овај фестивал постати традиционалан.

Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Петар Марић рекао је да ова високошколска установа има доста међународних и домаћих пројеката и да је Министарство ове параметре вредновало на објективан начин.

Он је подсјетио да је ова високошколска установа у свјетском рангирању најбоље пласирана научно-истраживачка установа у Српској у посљедње три године, као и његова ЦИСКО академија, као најбоља у југоисточној Европи у овој години.

Свечаној академији, којом је окончан Други фестивал науке, присуствовали су предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић и академици, министри у влади Републике Српске, универзитетски професори, представници научне заједнице, учесници Фестивала, те културног и јавног живота Српске.

Други Фестивал науке, који је организовало Министарство науке и технологије, помогли су Центар за промоцију науке из Београда, Институт „Михајло Пупин“ Београд, Удружење иноватора и високошколске установе Српске.

Извор: РТРС

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 129 гостију на мрежи