Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Отворени "Јахорински пословни дани"
Отворени "Јахорински пословни дани" Штампа Eл. пошта
среда, 06 март 2013 19:17

Помоћник министра за технологију Републике Српске Биљана Војводић отворила је данас на Јахорини Другу међународну научну конференцију "Јахорински пословни дани туризма, гастрономије и предузетништва".

"Основна карактеристика овог значајног скупа је чињеница да су организатори одлично препознали кључне ствари за подстицај развоја друштва, јер су ставили акценат на туризам и предузетништво, као стратешке правце будућег социо - економског развоја", истакла је Војводићева.

Она је указала на неопходност синергије и ангажмана свих актера у научноистраживачком и технолошком раду, као одговор на изазове глобализације.

Према њеним ријечима, овај скуп постићи ће завидне резултате и на плану јачање научноистраживачке свијести, развоју и образовању кадра, увезивању науке и привреде, као и повећаног финансирања научног рада.

Извор: УИС

Поздрављајући учеснике и госте Конференције предсједник организационог одбора и декан Економског факултета УИС-а доц. др Лјубиша Владушић рекао је да би овај скуп у редних неколико дана требало да покаже синергију професора и студената два универзитета као и синергију тема ове научне конференције.

"Туризам, гастрономија и предузетништво не могу једно без другога, а заједно чине моћан привредни замајац који нигдје није толико видљив као овдје на Јахорини и који свакако представља темељ будућег развоја ове регије Републике Српске и БиХ", рекао је Владушић. Он је додао да је задатак ове конференције да на научно - стручној основи да један нови подстрек и помогне развоју туризма и предузетништва.

"Желимо да путем науке и струке допринесемо увезивању предузетника и јавног сектора с циљем да се подигне ниво квалитета туристичке понуде у одредјеним туристичким дестинацијама у РС и БИХ. Овај научни скуп има сјајну прилику да постане уважена и за све корисна манифестација и традиција", поручио је Владушић.

Успјешну конференцију пожелио је у свом обраћању и ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Митар Новаковић који је оцијенио да је ријеч о јако корисном скупу како за Универзитет, тако и за Јахорину и цијели сарајевско - романијски регион.

"Направили смо изузетну ствар тиме што смо покренули студијски програм туризма и хотелијерства и направили један овакав скуп. У будућности ћемо инсистирати да се осим универзитета у Источном Сарајеву и Зеници, у организацију овог скупа укључе и други универзитети како из БиХ, тако и из иностранства", рекао је ректор Новаковић.

Учесницима и гостима конференција обратила се и Јелена Савчић, помоћник министра просвјете и културе у Влади РС.

Током конференције која ће трајати до 9. марта представљене су и Зимске олимпијске игре у руском граду Сочију с циљем да се наредне године обиљежи 30. година од одржавања Зимске олимпијаде у Сарајеву и подржи идеја о кандидатури Источног Сарајева и Сарајева за одржавање Зимске олимпијаде 2022. године.

На Конференцији ће бити изложено 97 научних радника. Поред излагања и постер презентација радова, на Конференцији ће бити представљена гастрономска понуда овог краја, а студенти Економског факултета у Палама припремили су богат забавно - спортски програм за студенте из Источном Сарајева, Сарајева и Зенице.

Организатори скупа "Јахорински пословни дани туризма, гастрономије и предузетништва” су Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву и Центар за иновативност и предузетништво Универзитета у Зеници.

Извор: WЕБ Редакција УИС

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 115 гостију на мрежи


..........