Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Отворена нова зграда Економског факултета
Отворена нова зграда Економског факултета Штампа Eл. пошта
среда, 27 новембар 2013 21:20

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Лјубиша Владушић отворили су данас на Палама новоизграђену зграду овог факултета, у чију је изградњу и опремање из Развојног програма Републике Српске уложено 5,3 милиона КМ.

Додик је у говору на свечаној академији истакао да отварање нове зграде Економског факултета представља доказ стратешког опредјељења институција Републике Српске.

"Ниједна Влада, без обзира на политичко опредјељење, није оклијевала да помогне Универзитету у Источном Сарајеву и Економском факултету", нагласио је Додик, оцијенивши да овај универзитет, осим образовне, има и кохезиону улогу.

Он је додао да Универзитет у Источном Сарајеву, заједно са бањалучким Универзитетом, представља научни мотор Републике Српске.

Захваливши предсједнику Републике Српске, Влади Српске и локалним властима на помоћи за изградњу зграде Економског факултета, Владушић је истакао да отварање новоизградјене зграде значи корак ка зацртаним циљевима ове високошколске установе.

"Ова зграда показује да Влада Српске гледа и улаже у своју будућност, а наша је обавеза да узвратимо квалитетним кадровима", рекао је Владушић у обраћању званицама.

Он је на свечаној академији подсјетио да Економски факултет на Палама баштини шест деценија традиције Економског факултета у Сарајеву, а да је самосталан рад започео прије 20 година.

"У ових 20 година ишли смо без престанка напријед, водјени свијешћу да образовање младих води друштво напријед", нагласио је Владушић.

Он је навео да је за двије деценије рада Економски факултет на Палама произвео 14 доктора наука, 96 магистара и више од 1.600 дипломираних економиста, од којих су неки државници, министри, реномирани банкари, професори.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић изразио је задовољство отварањем нове зграде Економског факултета, истичући да су власти Српске само у овој години за овај универзитет обезбиједиле 22 милиона КМ у инвестицијама.

Он је изразио наду да ће исти износ бити обезбиједјен и за наредну годину, подсјећајући да је на простору Пала у току изградња Студентског центра. "Све ово је подстицај да узвратимо квалитетним радом", закључио је Новаковић.

У оквиру свечане академије промовисана је монографија Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву издата поводом 60 година постојања и традиције, те 20 година рада у Републици Српској, а појединцима и колективима заслужним за развој овог факултета уручене су плакете и захвалнице.

Након академије, у холу Економског факултета отворен је студентски интернет - клуб "Нова банка", као и изложба умјетничких радова из фундуса традиционалне ликовне колоније "Арт симпозијум", која се сваке године одржава на Јахорини.

Свечаној академији присуствовали су представници Српске у институцијама БиХ, града Источног Сарајева и градских општина, академске заједнице из БиХ и земаља региона, те дипломатског кора.

У оквиру тродневних свечаности, за сутра је планирана промоција нове генерације дипломираних економиста и магистара економских наука, када ће бити промовисано девет магистара економских наука, 62 дипломирана економиста који су студије окончали по старом програму и 121 који су студије окончали по новом програму.

Након тога, у амфитеатру нове зграде Економског факултета биће одржана и конститутивна сједница Алумни асоцијације студената Економског факултета.

Економски факултет радио је годинама у објектима некадашњег Дома извидјача на Каловитим брдима на Палама, а потом је користио просторије у згради Правног факултета.

Данас су студенти и професори Економског факултата добили на употребу савремену зграду са око 5.000 метара квадратних корисне површине, опремљену најсавременијом опремом.

Извор: УИС

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 110 гостију на мрежи