Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Измјене Закона о високом образовању
Измјене Закона о високом образовању Штампа Eл. пошта
уторак, 03 децембар 2013 11:11

Народна скупштина Републике Српске усвојила је (28.11.2013) Закон о измјенама и допунама Закона о високом образовању. Разлози за измјене и допуне Закона о високом образовању садржани су у потреби прецизнијег формулисања појединих одредаба важећег закона које се односе на права студената, а тичу се испитних рокова, трајања апсолвентског стажа и престанка статуса редовног студента, јер су досадашње формулације ових одредаба Закона доводиле до различитих тумачења од стране високошколских установа.

Студенти у Републици Српској у јануарско-фебруарском, јунско-јулском и септембарском испитном року имају право да полажу испите у два испитна термина. Поред ових рокова, априлски и октобарски рок се сада дефинишу као обавезни рокови, с тим да ова два испитна рока садрже један испитни термин. Овим Законом оставља се могућност високошколској установи да организује испите, са по једним термином за апсолвенте, сваког календарског мјесеца, изузев јула и августа.

Студент који није остварио 60 бодова, имаће могућност да изврши упис у академску 2014/15. годину са правом преноса највише 15 бодова из уписане године студија.

Законом је такодје прецизније дефинисан престанак статуса редовног студента, на начин да статус редовног студента престаје када студент не заврши студије до истека рока који се одредјује у двоструком броју школских година потребних за реализацију студијског програма, укључујући и апсолвентски стаж. Апсолвентски стаж на првом циклусу студија траје двије године од истека посљедње године студија а на другом циклусу 12 мјесеци.

Студенти уписани на основне четворогодишње студије према одредбама Закона о универзитету, могу завршити ове студије према започетом плану и програму студија, најдуже до краја 2014/15. године, осим студената уписаних на основне студије у трајању од пет или шест година који могу завршити ове студије најдуже до краја академске 2017/18. године.

Лица уписана на постдипломске студије према одредбама Закона о универзитету, могу завршити ове студије према започетом плану и програму студија, најдуже до краја 2014/15. године.

Лица која су стекла или ће стећи научни степен магистра наука, односно лица која испуњавају услове за покретање поступка за стицање научног степена доктора наука према Закону о универзитету, имају право да започну поступак за стицање научног степена доктора наука до почетка 2015/16. године,  с тим да се научни степен доктора наука може стећи закључно са 30. септембром 2018. године.

Извор: Министарство просвјете и културе Републике Српске

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 108 гостију на мрежи


..........