Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Успјешно завршена Конференција ЈПД 2014
Успјешно завршена Конференција ЈПД 2014 Штампа Eл. пошта
петак, 07 фебруар 2014 14:55

Трећа научно-стручна конференција "Јахорински пословни дани: иновативност и предузетништво у туризму 2014", која је данас завршена на Јахорини, потврдила је своју пуну оправданост, тим прије јер се квалитетом тема и учешћем стручњака наметнула и позиционирала на регионалном нивоу, изјавио је данас Срни члан Организационог одбора и предсједник научног тима конференције Јово Атељевић.

"То регионално позиционирање показало се и данас током округлог стола о теми `Регионална сарадња у туризму на западном Балкану`, гдје смо покушали да брендирамо ту иницијативу, заједно са представницима ЕУ, који су подржали пројекте заједничког наступа на туристичком тржишту Балкана", рекао је Атељевић.

Према његовим ријечима, заједнички је констатована потреба "мекших" граница измедју ЕУ и осталих држава на Балкану путем боље комуникације медју туристичким радницима и самим туристима.

Други значајан аспект конференције, истиче Атељевић, свакако је интердисциплинарност, укључујући и тему овог еминентног скупа "Иновативност и предузетништво у туризму".

"Иновативност је кључна ријеч не само ове него и будућих конференција, јер нам то још недостаје у правој мјери иако имамо пуно потенцијала, али без иновативних производа", навео је Атељевић.

Он је апострофирао значајно присуство и активно учешће студената на овој конференцији, који су својим радовима и дискусијама показали велико интересовање за развој туризма и нове трендове у овој привредној грани.

Проректор Универзитета у Зеници Дарко Петковић рекао је Срни да је сасвим очигледно да ова конференција биљежи напредак, што је посебно видљиво на плану учешћа магистраната економских факултета, који су показали завидно познавање туристичких прилика, трендова, предузетништва и иновативности.

"Тренутно нам недостаје још ангажованији истраживачки рад на пољу развоја туризма у БиХ за шта, ипак, треба времена. Очекујем да ће Економски факултет са Пала убудуће својим магистрантима управо давати на обраду истраживачке теме у области унапредјења пословног амбијента не само на Јахорини и Источном Сарајеву, него и на Сокоцу, у Вишеграду и другим градовима у Републици Српској и БиХ", рекао је Петковић.

И он је указао на значај и потребу кластерског увезивања туристичких активности на цијелој територији БиХ и држава у окружењу.

Uspješno završena Konferencija JPD 2014

Министар науке и технологије у Влади Републике Српске Јасмин Комић отворио је 5. фебруара Трећу научно-стручну конференцију "Јахорински пословни дани: иновативност и предузетништво у туризму 2014", која је окупила више од 100 учесника.

Комић је том приликом нагласио је да је иновативност, као кључна предузетничка вјештина, мисао водиља овог и сличних научних скупова, који свој рад базирају на струци, науци и креативности.

Домаћин овог еминентног скупа - декан Економског факултета са Пала Лјубиша Владушић поручио је да је један од задатака Конференције суочавање са изазовима и изналажење стручних и научних рјешења која ће моћи да се примијене у туристичкој пракси и која би требало да отворе перспективе Јахорине, Републике Српске, БиХ и региона.

Свечаном отварању Конференције у хотелу "Термаг" присуствовали су и ректори Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић и Универзитета у Зеници Джевад Зечић, представници дипломатског кора у БиХ, града и општина Источног Сарајева, као и представници Зеничко–добојског кантона.

Организатори овог скупа су Економски факултет са Пала и Центар за иновативност и предузетништво Универзитета у Зеници, а суорганизатори и покровитељи конференције су ресорна министарства у Влади Републике Српске, Влада Зеничко–добојског кантона, град Источно Сарајево и Олимпијски центар "Јахорина".

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 115 гостију на мрежи