Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Научни скуп Економија и криза
Научни скуп Економија и криза Штампа Eл. пошта
понедељак, 05 мај 2014 08:19

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ
ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ
САВЈЕТОВАНјЕ У ПОВОДУ ЈУБИЛЕЈА ФАКУЛТЕТА И УНИВЕРЗИТЕТА

ТЕМА САВЈЕТОВАНјА: ЕКОНОМИЈА И КРИЗА - ТРЕБА ЛИ НАМ НОВИ ОДГОВОР

Naučni skup - EKONOMIJA I KRIZA - TREBA LI NAM NOVI ODGOVOR

Ако економију разумијемо као природни поредак стварања с циљем максимализације перформанси, свако неостварење циља је индикација кризе, што упућује на системску корелацију феномена економије и кризе.

Феномен је иницијално ситуиран у контекст доктринарних, методолошких и управљчких пропозиција са интеракцијама које у укупности и (или) секвенцијално генеришу ризике.

Из тих разлога смо континуелно упућени на проспекцију(предвидјање), анализе, ревидирање и подешавања.

Историја економије као идеје и изведбе је историја криза, које су „рјешаване“ прекомпоновањем поретка ствари у идеолошкој сфери, али и прерасподјелом моћи(војне, економске и финансијске) и приступа ресурсима, што је генерисало промјене и подешавања методолошких и управљачких пропозиција.

У актуелним околностима интрига добија нову димензију, јер смо савременици универзалних(изгледа само декларативно октроисаних) вриједности: мирног рјешавања конфликата, демократског принципа, људских права и једнакости, уз незамислив технички прогрес, мобилност капитала, информисаност,и скоро занемарљиве трансакционе трошкове.

Ако се данас све, или скоро све, може произвести на сваком мјесту, ако постоји огромна латентна тражња и огромна ефективна тражња, шта је генератор актуелне кризе и шта су могући одговори?

Треба ли нам нова догма, нова организација, нове методолошке и управљачке пропозиције и да ли конвенционални постулати вриједе у новим околностима.

Или су потребна нова промишљања о вриједности, преференцијама, интелекту, емоцијама, моћи, жељама, потребама, страху и надама, сада и у трајању.

Може ли економска мисао подстаћи тражење одговора и на она питања на која цивилизација до сада није одговорила дјелотворно?

Или нас управо та питања онемогућавају да дамо добре одговоре?

ПС: Поштоване колеге,

Вјерујем да је предложена тема актуелна и довољно широко постављена да омогућава свим заинтересованим да се искажу у пуном смислу, сходно свом професионалном опредјељељу и изазовима које идеја провоцира. С друге стране, овакво профилисање савјетовања потенцира значај мултидисциплинарног сагледавања феномена што, у контексту обиљежавања јубилеја Факултета и Универзитета може покренути садржајну академску комуникацију и допринијети афирмацији научно-истраживачког потенцијала Републике Српске и Универзитета у Источном Сарајеву.

Обезбиједили смо учешће референтних научника са универзитета еx Југославије из области друштвених наука с циљем унапредјења комуникације и подизања квалитета скупа.

Вјерујемо да ће и младе колеге са Универзитета искористити прилику да се искажу у најбољем свјетлу, што би нас охрабрило да наставимо са организацијом савјетовања и у наредним годинама.

Научни скуп ће се одржати у оквиру три сесије:

  • ДОГМЕ У КРИЗИ,
  • ПОЛИТИКЕ У КРИЗИ, и
  • ПРЕДУЗЕĆЕ И КРИЗА

У сваком случају, биће ми задовољство да руководим овим задатком  и дам свој скромни допринос успјеху Савјетовања!

У увјерењу да ћемо овај задатак успјешно обавити пријатељски Вас поздрављам!

Спасоје Тушевљак, Предсједник Научног одбора

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 122 гостију на мрежи