Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Одржана презентација ДААД стипендија
Одржана презентација ДААД стипендија Штампа Eл. пошта
понедељак, 09 јун 2014 13:46

У великом амфитеатру Економског факултета Пале Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржана презентација стипендија Нјемачке службе за академску размјену ДААД и презентација предуслова за студирање у Нјемачкој.

ДААД програм стипендија за 2015/2016. академску годину нуди стипендије за студенте свих дисциплина. Ту су, прије свега, љетни универзитетски курсеви њемачког језика у Нјемачкој за студенте свих дисцилина из БиХ, љетни и универзитетски специјалистички курсеви у Нјемачкој за студенте свих дисциплина из БиХ, студијске стипендије за мастер студиј у Нјемачкој за студенте свих дициплина, стипендије за студенте на докторским студијама, истраживачке стипендије за универзитетске професоре, студентске екскурзије те медју-универзитетска партнерства.

Лјетни универзитетски курсеви њемачког језика трају осам седмица, а за учеснике је, поред интензивног курса, обезбједјен и смјештај, док ДААД у потпуности покрива путне трошкове. За пријаву на овај програм потребно је попунити апликацијски формулар, доставити биографију, мотивационо писмо, писмо препоруке, те тест језика - познавање њемачког А1 - Б1.

Лјетни универзитетски специјалистички курсеви трају од три до четири седмице са плаћеним путним трошковима и трошковима курса. За ову врсту програма такодје је неопходно познавање њемачкој језика ниво А1 - Б1.

Студијске студије доступне су студентима свих усмјерења који желе да мастер студиј упишу на једном од њемачких универзитета. Стипендија за овај програм обухвата мјесечни износ од 750 евра, плаћено здравствено осигурање и путне трошкове. Рок за пријаву је 15. новембар за све студијске програме осим архитектуре гдје је рок за пријаву 1. новембар.

Истраживачке стипендије, намјењене за истраживачки боравак или цјелокупни докторски студиј, обухватају временки период од једног мјесеца до три године. Стипендистима је у оквиру овог програма обезбједјено 1.000 евра мјесечно, здравствено осигурање, те плаћени путни трошкови. Да би конкурисали за овај програм кандидати морају бити уписани на докторски студиј.

За студијске екскурзије и праксе у Нјемачкој може се пријавити група од 10 до 15 студената у пратњи универзитетског професора. Трајање студијске посјете, која мора бити везана за струку или културни догадјај, је од 7 до 10 дана. За овај програм обезбједјени су путно и здравствено осигурање.

Представници ДААД-а посебно су истакли чињеницу да ова служба стипендира годишње око 75 000 студената који студирају на једном од 300 универзитета у Нјемачкој.

Нјемачка служба за академску размјену је највећа свјетска организација која подржава медјународну размјену студената и научних радника. Од њеног оснивања 1925. године, ДААД је стипендирала више од 1.5 милиона научних радника у Нјемачкој и иностранству.

ДААД је регистрована асоцијација и њени чланови су њемачке институције високог образовања и студентске организације.

ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ (ПДФ)


Економски факултет Пале

 

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 98 гостију на мрежи