Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Завршен научни скуп "Економија и криза"
Завршен научни скуп "Економија и криза" Штампа Eл. пошта
субота, 13 септембар 2014 20:56

У Андрићграду је завршен научни скуп под називом "Економија и криза - треба ли нам нови одговор" на коме је представљено шездесетак реферата угледних професора из Србије, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске и Федерације БиХ.

Научни скуп одржан је у организацији Универзитета у Источном Сарајеву и под покровитељством предсједник Републике Српске Милорада Додика, а генерални медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.

Професор са Универзитета у Источном Сарајеву Спасоје Тушевљак каже да су закључци са овог скупа - објављивање Зборника радова и округли сто који ће бити одржан на Универзитету и на којем ће стручна јавност детаљније бити упозната о истраживачким потенцијалима.

"Полазна препорука је да се без реафирмације материјалних и људских ресурса не може направити одржив концепт изласка из кризе. Ми смо из више разлога - идеолошких, доктринарних, методолошких конфузија, дошли у ситуацију да су материјални и људски ресурси запостављени и маргинализовани на рачун разних пропагандних слогана који говоре о томе да ће доћи странци и ријешити проблеме", истакао је Тушевљак који је и предсједник Научног одбора.

Он је подсјетио да се овакви скупови одржавају у мају поводом Дана Универзитета у Источном Сарајеву, али да ове године то није учињено због поплава.

Подсјећамо да је научни скуп "Економија и криза - треба ли нам нови одговор",отворен у Андрићевом институту у Андрићграду  на коме је учествовало око 80 аутора из Србије, БиХ, Хрватске и Црне Горе.

Научни скуп отворио је проректор за за истраживање, науку и развој Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стеван Трбојевић, а након уводног излагања учесницима се обратио предсједник Научног одбора "Економија и криза" Спасоје Тушевљак.

"На овом скупу расправићемо питање о кризи, о томе да ли нас досадашња научна, оперативна, истраживачка искуства могу нешто научити и да ли је ово криза атипична и другачија од искустава из прошлости? Ово је први скуп научне врсте коју организује Универзитет и скуп највишег формата, јер је мултидисциплинаран, а окупља филозофе, правнике и економисте", изјавио је Тушевљак.

За сутра је заказан наставак дискусија, полемика и синтетизовање закључака.

Тушевљак сматра да ће учесници скупа успјети да постигну консензус о порукама са скупа зато што су мишљења различита, како у идеолошком, тако и у доктринарном смислу.

"Сада живимо у ери доминације капитализма и финансијског империјализма и то су озбиљна питања за велике земље, а поготово за нас мале", закључио је он.

Извор: УИС

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 98 гостију на мрежи