Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Отворени "Јахорински пословни дани" 2015
Отворени "Јахорински пословни дани" 2015 Штампа Eл. пошта
четвртак, 26 фебруар 2015 09:16

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић отворио је данас на Јахорини Међународну научно-стручну конференцију "Јахорински пословни дани", која је посвећена туризму као најперспективнијој привредној грани у БиХ и земљама југоисточне Европе, као и другим темама из области економије и предузетништва.

Он је нагласио да му је драго што је организатор ове конференције Универзитет у Источном Сарајеву.

"Сјећам се, када је осниван Универзитет и факултет и сам сам, на неки начин, дао допринос томе. Драго ми је што је данас овај Универзитет постао једна од осовина за функционисање једног дијела БиХ, посебно РС без кога нити би било младих колико их данас овдје има, нити би било озбиљне перспективе", истакао је Иванић.

Он је рекао да је лијепо видјети младе људе, једну нову генерацију, која стасава на овом простору и може сада да носи терет и одговорност за даљи развој факултета и Универзитета.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, у име Владе Српске, као покровитеља "Јахоринских пословних дана", поздравио је учеснике скупа и пожелио им успјешан рад.

"Основни програмски циљ Републике Српске је одувијек био - јака, стабилна, демократска и просперитетна Република Српска, са надлежностима које су јој верификоване Дејтонским споразумом, отворена према свијету и институцијама које могу да одговоре потребама њених градјана", нагласио је Комић.

Он је учесницима скупа представио најновије реформске пројекте које је припремила Влада Републике Српске, а о којима ће наредне седмице расправљати Народна скупштина Републике Српске.

Према његовим ријечима, овакви скупови су идеална прилика за стручну дискусију, научни дијалог и креирање нових рјешења за превазилажење нарастајућих економско-социјалних проблема у друштву.

Проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стеван Трбојевић нагласио је да је задатак академске заједнице да мијења средину. Он је замолио учеснике да овај састанак буде продуктиван и конструктиван. Истакао је два задатка.

"Један задатак је академски, значи да се медјусобно договорите како да сарадјујете, превасходно у истраживању, настави, те сарадњи у иностраним пројектима. Други сегмент, ви сте они који се бавите економијом, дајте да чујемо и ваш глас да утичете мало на политику да нам буде другачије и боље. Политичари су људи професионалци и послушаће ваше мишљење", подвукао је Трбојевић.

Проректор Трбојевић је истакао да је претпоставка за развој туризма постојање високошколске установе из те области. Прва високошколска установа из области је студијски програм о туризму и хотелијерству на Економском факултету УИС-а, покренут прије 4 године.

"Тај студијски програм, ова конференција и мастер програми могу да направе да ви то развијете. Морате имати стручњаке да би испунили те захтјеве, нисмо их имали, а сада смо то остварили", рекао је Трбојевић.

Домаћин конференције, декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Лјубиша Владушић нагласио је да се од "Јахоринских пословних дана" очекује да дају одговор на бројна неријешена економска, егзистенцијална и развојна питања.

"Убиједјен сам да овакви скупови могу помоћи и политици и академској заједници, и нашем ужем и ширем окружењу, да пронадју корисне и квалитетне одговоре", рекао је Владушић.

Он је истакао да се од ове конференције очекују презентације нових истраживања и креативних идеја у области економије и туризма, који представља најперспективнију привредну грану у цијелој регији.

"Очекујемо да ова конференција креира визије и понуди путеве за остваривање циљева као што су: постизање већег нивоа конкурентности на домаћем и иностраном тржишту, унапредјење пословног амбијента, убрзање економског развоја, стварање нових радних мјеста, развој и унапредјење финансијских институција и услуга, као и финансијског менаджмента и маркетинга, стварање бољих услова за креативне иновације и за подстицај истраживачким пројектима, те подизање квалитета образовања и стручног усавршавања", подвукао је Владушић у уводној ријечи.

Рад конференције, на којој ће бити изложено 75 научних радова, настављен је кроз рад пленарних сесија.

Извор: УИС

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 114 гостију на мрежи


..........