Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Одржан округли сто декана економских факултета
Одржан округли сто декана економских факултета Штампа Eл. пошта
четвртак, 26 фебруар 2015 16:27

На Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) данас је, у оквиру конференције Јахорински пословни дани, одржан округли сто на којем су учествовали декани економских факултета из Београда, Подгорице, Суботице, Ниша, Крагујевца, Сарајева, Тузле, Бањалуке, Бијељине, Скопља, Мостара и Источног Сарајева.

Декани су размијенили мишљења о кључним питањима развоја економије и економске сарадње у земљама региона, а разговарано је и о могућностима медјусобне сарадње у изради пројеката, организовању наставе, посебно на другом и трећем циклусу студија, размјени професора и студената, те о заједничкој организацији научних скупова, савјетовања, љетних школа и академија.

Домаћин скупа декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Лјубиша Владушић изјавио је да су на округлом столу разматране три групе питања.

"Једна је наша боља сарадња и комуникација у смислу истраживања и научних радова, размјена студената и професора, а ту су и докторске студије по новом болоњском процесу, прекогранична сарадња у смислу нашег јављања на тендере Европске Комисије кроз истраживачке пројекте", истакао је Владушић.

Он је подсјетио да се четврту годину заредом одржава конференција Јахорински пословни дани и да се сваке године покушава новим садржајима обогатити конференција како би се дошло до одредјених резултата.

"Мислим да ћемо потврдити спремност свих ових декана да у будућности сарадјујемо и да ту сарадњу подигнемо на виши ниво", нагласио је Владушић.

У име декана Економског факултета у Београду састанку је присуствовао проф. др Александар Живковић. Он је истакао да је овај округли сто добар правац да се неке ствари синхронизују и коодинирају, као и да овај скуп показује једну велику жељу за размјену искуства из оних тема за које су заинтересовани учесници.

"Овај данашњи скуп иде у том правцу да покаже један заједнички пројекат у изради књиге о регионалном финансијском систему намењене студентима мастер студија која представља комплексну анализу финансијског система. Та књига ће бити сигурно уврштена као обавезна литература на свим факултетима у региону. То је покушај да се праве заједнички пројекти у будућности", рекао је Живковић.

Продекан за наставу Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Марко Дјого осврнуо се на пројекат писања књиге "Регионални финансијски системи" и подсјетио је да предмет под тим именом постоји на мастер студију, а да притом не постоји адекватан уджбеник. Изнио је приједлог да по један експерт са сваког факултета из регона учествује у писању књиге.

Неки од закључака данашњег округлог стола су потреба за чешћим одржавањем оваквих састанака, подизање сарадње измедју институција на виши ниво, као и потписивање Споразума о сарадњи економских факултета региона.

Извор: УИС

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 154 гостију на мрежи