Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Најава научног скупа поводом Дана УИС-а
Најава научног скупа поводом Дана УИС-а Штампа Eл. пошта
четвртак, 12 март 2015 08:35

Обавјештавамо Вас да ће се научни скуп ''Националне економије у условима савремене глобализације'' одржати у организацији Универзитета у Источном Сарајеву, а уз помоћ у реализацији Економског факултета Пале. Научни скуп се одржава поводом Дана Универзитета у Источном Сарајеву.

НАЦИОНАЛНЕ ЕКОНОМИЈЕ У УСЛОВИМА ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ

Глобални процеси су се крајем прошлог стољећа незамисливо динамизирали што је генерисало оптимистичка очекивања. Нажалост, умјесто пожељног просперитета постали смо савременици глобалне кризе која деструира појединце, предузећа и државе. Раст мобилности свих фактора, раст информисаности, незамислив технички прогрес и рушење баријера привредној експанзији произвели су, умјесто очекиваног просперитета, пад перформанси и рецесију за коју не налазимо дјелотворне одговоре, не само на глобалном плану, него и локално, а ни као појединци. Баук незапослености и раст дугова разарају домаћинства, предузећа и државе, док се академске и управљачке елите, заробљене апологетским преференцијама и парцијалним интересима, театрално и непродуктивно споре око доктринарних пропозиција и управљачких механизама без изгледа да ће у скорије вријеме формулисати приједлоге и рјешења за превазилажење проблема. Криза је очигледно структурна и врло комплексна из разлога што још увијек нису идентификовани кључни узрочници, тако да се академске и политичке номенклатуре безуспјешно споре о доктринарним и управљачким механизмима, док реални проблеми ескалирају и угрожавају стабилност. Поред недоумица и несналажења у наведеном контексту компликације се усложњавају због све евидентније недјелотворности глобалног институционалног сетинга , нарушавања природне равнотеже, ширења кризних жаришта, продубљивања неједнакости, раста сиромаштва, социјалног незадовољства, глади и ширења епидемија. Како год фокус је на економији, јер и друштвене елите и појединци у коначном разумију да без привредног развоја нема прогреса у реализацији таргетираних перформанси. Колико год питање развоја имало универзалну цивилизацијску димензију и значај оно је, манифестационо и суштински, егзистенцијална парадигма и одговорност појединца, породице, предузећа и друштвене заједнице, што у условима глоблизације отвара питања о правима, могућностима и ограничењима, али свакако и питања о стратегијама и тактикама оптимизације “малих” рањивих ентитета у великом “суровом” поретку!? Каква је будућност малих отворених економија у условима глобализације, каква је будућност појединца и породице, предузећа или било ког појединачног ентитета да изгради и сачува самоодрживост и пожељну пословну бесконачност у условима дарвинистичке конкуренције и “непријатељског преузимања” ресурса и могућности!? Да ли су националне економије анахронизам који ограничава експанзију свјетске привреде, уточиште које штити од непријатељских преузимања или питање које тражи нова одређења у дефинисању одрживог развоја у (не)потпуном конкурентском окружењу!? Могу ли националне економије имати активну позицију у формулисању и одбрани одрживог развоја у условима глобализације!?

Вјерујемо да ће апострофирани аспекти ове интригантне парадигме отворити и бројна непоменута питања, аналогије и недомице за ауторе и истраживаче, тим прије што, поред универзалних глобалних изазова, институционални сетинг и актуелне околности у Републици Српској и Босни и Херцеговини привлаче пажњу свеукупне академске и политичке јавности.

проф. др Спасоје Тушевљак, предсједник Програмског одбора

 

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
III циклус
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 207 гостију на мрежи


..........