Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Обиљежен Дан и крсна слава УИС-а
Обиљежен Дан и крсна слава УИС-а Штампа Eл. пошта
уторак, 26 мај 2015 11:07

Светом литургијом и обредом ломљења славског колача јуче је у храму Светог Василија Острошког на Вељинама прослављена крсна слава Универзитета у Источном Сарајеву - Свети Ćирило и Методије, а у великом амфитеатру ЕТФ-а, одржана је Свечана академија поводом Дана Универзитета у Источном Сарајеву. Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић, у поздравној ријечи је рекао да је Универзитет у Источном Сарајеву постао један од водећих универзитета у БиХ и региону и први акредитовани јавни универзитет у БиХ.

"Универзитет у Источном Сарајеву, без обзира на околности у којима ради и развија се, израстао је у савремени интегрисани универзитет, спреман да буде ослонац друштву у прихватању изазова данашњег времена", рекао је Грујић.

Према његовим ријечима, на Универзитету је изградјена инфраструктура за развој науке, унаприједјен је наставни рад што омогућава студентима да имају све оно што имају њихове колеге широм свијета.

"На 17 факултета са 52 студијска програма првог, 44 другог и три трећег циклуса студира 15.000 студената. Министарству просвјете и културе упућен је захтјев за лиценцирање више студијских програма првог, другог и трећег циклуса. До сада је промовисано 315 доктора наука, 750 магистара наука и 195 мастера док је дипломирало више од 14.000 студената", навео је Грујић.

Наглашавајући да Универзитет у Источном Сарајеву посебну пажњу поклања развоју свог властитог наставног кадра, он је саопштио да је прошле године изабрано 11 редовних професора, 16 ванредних професора, 28 доцената, 44 виших асистената и 19 асистената.

"Универзитет интензивно ради на јачању стручности и компетенција као квалитета рада како би била унаприједјена и побољшана сарадња са Европском комисијом и другим европским институцијама које финансирају научноистраживачки рад и медјународну сарадњу што је резултирало да је Универзитет реализовао низ пројеката финансираних на ентитетском, медјународном и нивоу БиХ", истакао је Грујић и похвалио улогу Владе Републике Српске која је издвојила значајна средства која се улажу у изградњу објеката за наставу и рјешавање проблема студентског стандарда.

"Радујемо се сваком успјеху вашег Универзитета, сваког вашег факултета, сваког вашег професора и сваког вашег студента, као да је наш сопствени" рекао је ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић и предсједник Ректорске конференције Републике Српске и оцијенио да је Универзитет у Источном Сарајеву од посебне важности за Републику Српску и да је то чињеница коју морају сви да прихвате.

Он је напоменуо да је у току израда стратегије развоја образовања Републике Српске, у оквиру које је и стратегија развоја високог образовања.

"Вјерујем да ће у тој стратегији Универзитет у Источном Сарајеву имати посебно мјесто", рекао је Станић.

Честитајући на успјесима које је Универзитет у Источном Сарајеву постизао, Станић је пожелио да ова високошколска установа у годинама које су пред њом биљежи још значајније резултате у свом раду, односно да заиста доказује да је кључни фактор развоја Републике Српске и БиХ.

"Сви који се школују на нашим универзитетима треба да остану овдје и буду фактори развоја наше заједнице", поручио је Станић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарджија рекао је да Универзитет у Источном Сарајеву, који је од посебног интереса и важности, треба да буде брига свих у Републици Српској.

"Град Источно Сарајеве ће и у наредним годинама, у складу са својим могућностима, чинити све да допринесе даљем развоју Универзитета", истакао је Самарджија.

Ректор Универзитета "Андреј Сегуна" из Констанце Андреј Парпари и проректор Универзитета "Галаци" Анка Гата уручили су Грујићу почасне дипломе ових универзитета за изузетно добру медјусобну сарадњу.

Плакете и захвалнице, између осталих,  уручене су наставницима са Економског факултета Пале. Плакета Универзитета додијељена је проф. др Лјубиши Владушићу и проф. др Александру Стојановићу, а захвалницу је добио доц. др Марко Дјого.

Као и сваке године, додијељена су признања студентима који имају најбољи просјек на завршној години студија. Најбољи студенти добили су и новчану награду у износу од 100 КМ. Признање је добила Милица Бојат студент Економског факултета Пале са просјечном оцјеном 9, 79.

Академији су присутвовали министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић, амбасадори Србије Станимир Вукићевић и Румуније у БиХ Филип Теодореску, представници универзитета у Бањалуци, Мостару и Румунији, академске заједнице и локалних власти.

Честитке поводом Дана Универзитета упутили су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Дан Универзитета у Источном Сарајеву честитали су и министарства управе и локалне самоуправе, рада и борачко-инвалидске заштите, индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, универзитети у Новом Саду, Новом Пазару и Приштини, са привременим сједиштем у Косовској Митровици.

Честитке су упутили и Нјегово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом, престолонасљедник Александар и принцеза Катарина Карадјордјевић и друге угледне личности.

На Универзитету у Источном Сарајеву, поводом обиљежавања Дана и крсне славе Универзитета - Светог Ćирила и Методија, одржана је промоција 39 доктора наука који су докторске студије окончали по "старом" наставном плану и програму.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић рекао је да један број доктораната ради у одредјеним предузећима и институцијама гдје остварују даље напредовање у струци, док су остали запослени на Универзитету.

"Универзитет на овај начин подмладјује сопствене кадрове и неколико колега који су докторирали током 2014/15. године су већ бирани у звање доцента и учествују у реализацији наставе на нашем Универзитету", рекао је Грујић.

Он је додао да је на Универзитету почео процес покретања докторских студија по "болоњи" који ће функционисати паралелно са "старим" системом стицања звања доктора наука у наредних пет година.

Диплома доктора декономских наука уручена је др Зорици Голић, која је ту диплому стекла на Економском факултету Пале.

Извор: УИС

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 64 гостију на мрежи


..........