Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести У оквиру академске мреже ''Ресита Нетwорк'' одржан округли сто на тему ''Универзитет и пословна заједница''
У оквиру академске мреже ''Ресита Нетwорк'' одржан округли сто на тему ''Универзитет и пословна заједница'' Штампа Eл. пошта
субота, 01 август 2015 08:43

У оквиру академске мреже Ресита Нетwорк  у организацији Универзитата у Источном Сарајеву и Економског факултета Пале на Јахорини је, у периоду 15-18 јула, оджан је округли сто на тему ''Универзитет и пословна заједница''. На њему су узели учешће академски радници и представници универзитета из Нјемачке, Бугарске, Румуније, Словеније, Албаније, Србије и Босне и Херцеговине. Разговарано је о искуствима, могућностима и изазовима у сарадњи између универзитета и пословне заједнице на примјеру Универзита у Источном Сарајеву и других универзитета у региону. Циј овог округлог стола је био ојачавање сарадње универзитета и привреде, покретање иницјативе за остваривање заједничких пројеката у оквиру програма Хоризонт 2020, као и заједничких истраживачких програма (Јоинт Ресеарцх Программе).

Учесници су били: проф. др Герд Wассенберг (Институт за примјењене науке Ахен), проф. др Петер Сцхулте (ИНЕА Нјемачка), проф. др Лјубиша Владушић, проф. др Спасоје Тушевијак, доц.др Младен Ребић, доц. Др Марко Ђого, доц. Др Драган Војиновић, мр Немања Шаренац (Универзитет у Источном Сарајеву), Драго Гверић, Владимир Ćорда (Иновациони центар Бања Лука), доц. др. Гентиан Схаqири (Универзиет у Тирани), проф. др. Даниел Павлов (Универзитет у Русеу), проф. др. Иван Михаиловић (Универзиет у Београду), мр Марина Летоња (ГЕА Коледж Лјубљана) и мр Алина Босанцеану (Универзитет у Решици).

На крају округлог стола у циљу остваривања горе наведених активности сви учесници су потписали Меморандум Источно Сарајево: Сарадња између универзитета и пословне заједнице. Конкретне мјере меморандума су:

  • трансфер технологија између научника и предузетника,
  • подршка покретању бизниса, користећи знања научника и универзитетских ресурса
  • укључивање предузетника у образовање и обуку на универзитету,
  • укључивање студентата кроз стипендије и праксу у пословној заједници,
  • партнерство образовања и обуке, као и примјена истраживања између пословне заједнице и универзитета
  • оснивање центара за развој каријере, који би били заједнички вођени од стране универзитета и пословне заједнице
  • регионална сарадња између универзитета, пословне заједнице и извршне власти

Економски факултет Пале

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 150 гостију на мрежи