Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Проф. др Васо Драговић изабран у звање Профессор емеритус
Проф. др Васо Драговић изабран у звање Профессор емеритус Штампа Eл. пошта
понедељак, 09 новембар 2015 10:35

Редовни професор у пензији Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву др Васо Драговић, одлуком Сената Универзитета, изабран је у звање Профессор емеритус.

Проф. др Васо Драговић родјен је у Невесињу. Додипломске студије завршио је 1969. године на Економском факултету у Сарајеву. Магистарски рад одбранио је 1976. године на Економском факултету у Загребу, а докторску дисертацију 1982. године на Економском факултету у Сарајеву.

У звање доцента изабран је 1983. године године на Економском факултету у Сарајеву, а у звање ванредног професора пет година касније. На Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву 1996. године изабран је звање редовног професора.

Осим на економским факултетима у Сарајеву и у Источном Сарајеву наставни рад је обављао и на Економском факултету у Бањалуци, Економском факултету у Мостару и Пољопривредном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

На студијама првог и другог циклуса, те постдипломским магистарским студијама предавао је више наставних предмета из статистике и предмета који су засновани на примјени статистике.

Током више од три деценије дуге академске каријере обављао је више функција, а неке од њих су: проректор и члан Управног одбора Универзитета у Источном Сарајеву, декан и предсједник Савјета Економског факултета у Источном Сарајеву, продекан Економског факултета у Сарајеву, шеф Катедре за статистику и математику на Економском факултету у Сарајеву, шеф Катедре за квантитативну економију на Економском факултету у Источном Сарајеву, предсједник Предсједништва савеза Статистичких друштава Југославије.

Предмет његовог научног и стручног интересовања је теоријска статистика и статистичка анализа економских и друштвених појава. Велики дио његовог научно-истраживачког рада односи се на студије и пројекте у којима су заступљена економска и демографска квантитативна истраживања. Поред књига које су универзитетска уджбеничка литература, аутор је и двије студије о становништву и радној снази у БиХ и коаутор, координатор или руководилац у 20 научно-истраживачких студија и пројеката.

Био је УНИЦЕФ-ов консултант за узорак и члан координационог одбора у истраживачком пројекту израдјеном за Генералну скупштину УН којим су, на основу анкете, оцијењени услови живота дјеце у БиХ и ентитетима. У часописима, посебним публикацијама и на научним и стручним скуповима објавио је више од 40 научних и стручних радова.

Осим наведених функција остварио је и друге активности везане за професионални рад, а значајније су: члан Одбора за економске науке Одјељења друштвених наука АНУРС, члан Републичког савјета за развој високог образовања у РС, члан Савјета за науку у Министарству просвјете РС, члан Стручне редакције за демографију и статистику у припреми Енциклопедије РС, члан Статистичког друштва Србије и члан редакције његовог часописа Статистичка ревија.

За резултате у професионалном раду наградјен је Златном плакетом Економског факултета, Златном плакетом Скупштине града Источног Сарајева и Плакетом Универзитета у Источном Сарајеву.

Профессор емеритус је почасно звање које се додијељује заслужним редовним професорима пензионисаним на Универзитету, а који су се посебно истакли својим научним или умјетничким радом, имају посебне заслуге за развој и напредак Универзитета, остварили су медјународну репутацију на темељу медјународно признате наставне, научне или умјетничке изврсности.

Од оснивања Универзитета у Источном Сарајеву у ово звање бирани су проф. др Бранко Летић, проф. др Јован Дјуковић, проф. др Слободан Милојковић, проф. др Дренка Шећеров Зечевић и проф. др Војислав Максимовић.

Извор: УИС

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 111 гостију на мрежи


..........