Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Представљена Академија пословне етике и усклађености
Представљена Академија пословне етике и усклађености Штампа Eл. пошта
уторак, 15 децембар 2015 14:50

Данас је на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, у организацији компаније Нет Цонсултинг и Амбасаде Републике. Бугарске у БиХ, представљена прва Академија пословне етике и усклађености у Босни и Херцеговини (Бусинесс Етхицс анд Цомплианце Ацадемy - БЕЦА).

У организацијама у свијету већ дуже времена постоји тренд све веће потребе за успостављањем јасних процедура и стандарда, како у компанијама тако и у јавним институцијама, усклађеним са регулативама и потребама пословања, те професионалним и етичним поступањем упосленика. Едукација недостајућег, али и постојећег кадра је неизоставан дио адекватног одговора том изазову.

“Ова професија је настала из потребе организација из јавног и приватног сектора да санирају штете настале због непостојања ефективних мјера и алата за управљање етиком и неусклађеностима и настојања да превенирају будуће штетне посљедице. Можемо рећи да су велики скандали у компанијама као што су Енрон, Сиеменс, Волксwаген и друге, довео до рађања ове професије. Доносећи програм етике и усклађености те успостављањем функције Службеника за етику и усклађеност одговорне за управљање и имплементацију програма, компаније сада настоје да се заштите од будућих репутацијских и финансијских ризика”, рекао је Бојан Бајић, директор Нет Цонсултинга и Академије пословне етике и усклађености.

Замјеник амбасадора Бугарске Р. у БиХ, г. Аљоша Неделчев истакао је да Бугарска влада и амбасада подржавају европски пут Босне и Херцеговине и у оквиру тога јачање економије и привлачење страних инвестиција. Навео је да ће ова нова професија, професија будућности, допринијети овим циљевима.

Декан Економског факултета Пале, г. Лјубиша Владушић поздравио је ову иницијативу и рекао да кроз економску и пословну етику враћамо један дио традиционалних вриједности. Навео је да ће учешће свршених студената Факултета у Академији бити добро колико за студенте, толико и за наставно особље, јер се планира да студенти стечено знање даље преносе. Такође, потписан је Меморандум о сарадњи у области развоја пословне етике и усклађености у јавном и приватном сектору у БиХ између Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Нет Цонсултинг д.о.о.

БЕЦА је интензивна двомјесечна едукација која ће бити организирана у априлу и мају 2016., а нуди интерактивни приступ у обуци, чиме гарантује практично и примјењиво знање полазницима. Предавачи су искусни експерти у области менаджмента пословне етике и усклађености, попут Давида Е. Фреела, предавача на престижном Маx Фисхер Цоллеге оф Бусинесс из САД-а, али и еминентни домаћи и међународни универзитетски професори, успјешни привредници и руководиоци који своје пословање штите системима пословне етике и усклађености.

Нет Цонсултинг и Амбасада Бугарске раније су потписали споразум о стипендирању 10 младих високообразованих особа за учешће на Академији. Пројекат, који ће бити реализован у сарадњи са високошколским установама и заводима за запошљавање, има за циљ промоцију ове професије која је у БиХ слабо заступљена али врло перспективна, као и подршку дипломцима да своје каријере граде као професионалци у овој области.

Промоцији Академије је присуствовао велики број заинтересованих, примарно студената Економског факултета који су ово препознали као могућност надоградње властитог образовања.

Економски факултет Пале

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 97 гостију на мрежи