Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Министар Комић отворио "Јахорински пословни форум"
Министар Комић отворио "Јахорински пословни форум" Штампа Eл. пошта
четвртак, 25 фебруар 2016 23:59

 

 

 

 

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић отворио је данас на Јахорини Пету научну међународну конференцију "Јахорински пословни форум", која је окупила 106 учесника, са 12 високошколских институција из девет земаља, који ће се представити са 52 научна рада.

"Република Српска континуирано тежи унапредјењу науке и истраживања, пратећи искуства на медјународној сцени и испуњавајући обавезе на путу приближавања ЕУ, што је посебно апострофирано у Стратегији научног и технолошког развоја Српске до 2016. године", рекао је Комић.

Он је нагласио да је знање стратешки ресурс Републике Српске, а да је научно-истраживачка дјелатност извор знања, нераскидиви дио образовања, предуслов самоодрживог друштвено-економског развоја и дио цивилизацијског развоја.

"У савременим условима привредјивања, иновативност и технолошка унапредјења, те успјешна трансформација истраживачких резултата и знања у комерцијално искористиве производе, кључни су за подизање нивоа конкурентности привреде и стварања пословног амбијента који је стимулативан за улагања", истакао је Комић.

Он је прецизирао да су кључне реформске области Републике Српске стабилан привредни раст, фискална одрживост, социјална сигурност, владавина права и европске интеграције.

Према његовим ријечима, даљи економски раст мора бити заснован на новим инвестицијама, које ће обезбиједити нова радна мјеста, али и на појачаној борби против сиве економије и елиминисању препрека за пословање предузећа и нова улагања.

Комић је нагласио и потребу боље повезаности образовања са тржиштем рада.

"Туризам је огромна прилика за развој економије јер је мултипликатор дохотка у туризму 2,5, а запослености 1,65... Прошле године у Републици Српској забиљежен је раст долазака туриста за 13,3 одсто, у односу на 2014. годину, а број ноћења повећан је за 14,7 одсто", навео је Комић.

Он се заложио за продужење туристичке сезоне, као и за изградњу нових туристичких капацитета у Републици Српској, посредством страних инвестиција, јавно-приватног партнерства, концесија или других модела.

Према његовим ријечима, туристичке дестинације у Републици Српској имају потенцијал за бољу понуду сеоског туризма, еко-туризма, ловног, здравственог, авантуристичког, фотографског, гастрономског, омладинског и етно-туризма.

"За успјех је потребна сарадња свих актера у туризму, различитих грана привреде и јавних институција. То је разлог због чега Влада Републике Српске и Министарство науке и технологије већ годинама подржавају одржавање ове конференције, са надом да ће научне спознаје и пословна искуства допринијети стварању повољнијег окружења за развој туризма", рекао је Комић.

На церемонији отварања Конференције у Хотелу "Термаг" обратили су се и проректор Универзитета у Источном Сарајеву Бранко Крсмановић, декан Економског факултета из Суботице Ненад Вуњак и декан Економског факултета Пале Лјубиша Владушић, који је и предсједник Организационог одбора конференције.

У наставку овог скупа, у радном дијелу, уводна излагања поднијеће представник Народне банке Хрватске Лјиљана Вадец, те професори Андјелко Лојпур са Економског факултета у Подгорици, Данијел Павлов са Факултета за бизнис и менаджмент Русе, Бугарска, и Бранислав Машић са Економског факултета на Палама.

Према програму овог скупа, на научно-стручном панелу учествоваће представници неколико великих хотела из окружења као што су "Београд", "Мона", а учешће у дискусији најавили су и Александар Дјурић из Министарства трговине и туризма Републике Српске, као и професори Бојан Зечевић са Економског факултета у Београду и Јово Атељевић са Економског факултета из Бањалуке, који ће говорити о теми "Туризам и конкурентност".

У плану је и одржавање округлог стола посвећеног развоју туризма у Републици Српској и региону на којем ће идеје и ставове изнијети представници пословне заједнице, академске заједнице и власти у Републици Српској и БиХ.

Организатор Конференције је Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, а саорганизатори су Економски факултет у Суботици, Економски факултет у Подгорици и Центар за иновативност и предузетништво Универзитета у Зеници.

Покровитељи овог скупа су министарства науке и технологије, просвјете и културе и трговине и туризма Републике Српске, град Источно Сарајево и Олимпијски центар "Јахорина".

Извор: Новинска агенција СРНА

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 91 гостију на мрежи