Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Министар Комић отворио ''Научно-истраживачке радионице''
Министар Комић отворио ''Научно-истраживачке радионице'' Штампа Eл. пошта
четвртак, 17 новембар 2016 21:17

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је вечерас да су Влада и ресорно министарство опредијељени за сталну помоћ научноистраживачком раду.

На отварању "Научно-истраживачке радионице" на Економском факултету Пале Универзитета у Источном Сарајеву, Комић је рекао да се ова помоћ пружа кроз програмске подршке младим истраживачима, за одласке на међународне скупове, публиковање, те кроз Фонд "Доктор Милан Јелић" за стипендирање најбољих студената.

Комић је навео да су и нови правилници усвојени у складу са оним што прокламује Европа у овом домену, а то су изврсност, квалитет, међународна сарадња и преношење знања из академске заједнице у привреду, односно спајање академске заједнице и привреде.

"Влада треба да катализује те процесе и да се на тај начин постигне развој и напредак у привреди, отварање нових радних мјеста, повећање конкурентности и комплетне тржишне позиције. То ће онда имати позитивне ефекте на сва друга кретања", рекао је Комић.

Он каже да је "Научно-истраживачка радионица" додатна обука за све оне који ће се бавити научноистраживачким радом.

"Циљ је да се људи обуче како да приступе проблему, како да га дефинишу, разраде, како да користе податке, изведу закључке и како да дају приједлоге", рекао је Комић.

Он је оцијенио да је ово добра активност која треба да индукује што више научноистраживачких пројеката.

Декан Економског факултета Лјубиша Владушић рекао је да ће се "Научноистраживачке радионице", осим на Палама, одржати на Факултету пословне економије у Бијељини и на Економском факултету у Брчком.

"Циљ је да студентима кроз специјалистичке радионице и на друге начине, а путем експерата и професора, објаснимо све оно што им је потребно за додатно знање и вјештине које ће им сутра требати на тржишту рада", истакао је Владушић.

Он је додао да је то спона академске заједнице са привредом и њеним потребама.

Извор: РТРС/СРНА

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 107 гостију на мрежи