Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Промовисани магистри и дипломирани економисти XX генерације
Промовисани магистри и дипломирани економисти XX генерације Штампа Eл. пошта
петак, 25 новембар 2016 14:51

У оквиру обиљежавања Дана Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, данас је у Палама одржана промоција 114 магистара економских наука и дипломираних економиста 20. генерације овог факултета.

Декан Економског факултета Лјубиша Владушић честитао је свршеним студентима првог и другог студијског циклуса и пожелио им срећу у животу и раду. Истичући да ће они увијек бити дио велике породице овог факултета, Владушић је послодацима препоручио младе људе који су знање и дипломе стекли на Економском факултету на Палама.

Студент генерације Економског факултета на Палама Невена Баричанин током четворогодишњег студирања остварила је просјек оцјена 9,74. "Задовољна сам студијем, јер смо стекли доста знања", рекла је Баричанинова и додала да иза њеног успјеха стоји много одрицања и труда. Невена је уписала и мастер студије на Економском факултету у Палама, те се нада да ће тржиште рада препознати младе и успјешне студенте.

Диплому магистра економије примио је асистент на Економском факултету на Палама Арсен Хршум који је као студент генерације на овом факултету завршио први студијски циклус. "Факултет настоји да подржи рад младих кадрова", истакао је Хршум и позвао будуће студенте да упишу овај факултет.

Промоцији су присуствовали бројни гости, међу којима и представници јавног и политичког живота Сарајевско-романијске регије, те амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

У оквиру обиљежавања Дана факултета, на Економском факултету одржана је и панел дискусија “Образовна политика за европску будућност БиХ”. Са скупа је поручено да би образовне установе у Републици Српској, у сарадњи са властима и реалним сектором, требало да школују квалитетне кадрове који ће одговорити савременим захтјевима, али и имати знање и дипломе које ће им омогућити несметан наставак школовања или запошљавање у ЕУ.

Образовне установе у Републици Српској, у сарадњи са властима и реалним сектором, треба да школују квалитетне кадрове који ће одговорити савременим захтјевима, али и имати знање и дипломе које ће им омогућити несметан наставак школовања или запошљавање у ЕУ, речено је на панел дискусији на Палама "Образовна политика за европску будућност БиХ".

Декан Економског факултета на Палама ЛЈубиша Владушић сматра да је Републици Српској потребна реформа образовања у којој би сваки дио радио свој посао и преузео одговорност за то. "Једна од идеја је да млади људи на факултет треба да дођу оспособљени из основне и средње школе", рекао је Владушић на панел-дискусији одржаној на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, додајући да факултети треба студентима да дају знање које ће служити потребама привреде и тржишта рада. Он је истакао да тржиште рада, привредници и институције Републике Српске и БиХ образовном сектору треба да дају информације, не само шта је потребно у овом тренутку, него за четири године када нова генерација излази са факултета, како би они знањем и вјештинама могли да одговоре потребама у том моменту. "У том контексту треба прилагођавати програме наших факултета, али и стандардизацији ЕУ како би свршени студенти и наставници са наших и осталих факултета у Републици Српској неометано могли наставити школовање или тражити посао у ЕУ, као и обратно", истакао је Владушић. Он је оцијенио да је ово право вријеме за одржавање овог скупа, с обзиром на то да је у току припрема закона о високом образовању.

Продекан Економског факултета на Палама Марко Ђого указао је на потребу да образовни сектор у сложеним друштвеним промјенама на вријеме антиципира те промјене како би им се прилагодио. "До сада је наш факултет показао много успјеха на том путу, о чему свједочи чињеница да смо у овој години били најпожељнији економски факултет у Републици Српској ако гледамо број уписаних студената и квоту коју нам одобрава Влада Српске", рекао је Ђого и изразио наду да ће ова образовна установа и наредних година бити носилац развоја високог образовања и средине у којој се налази.

Начелник општине Источно Ново Сарајево ЛЈубиша Ćосић констатовао је да су овакви скупови прилика да се сагледа положај младих људи који студирају и који су завршили школовање, да се види њихов положај на тржишту рада, али и у локалној заједници. "ЛЈуди су кључни за локалну заједницу, јер можемо имати сву инфраструктуру, али ако немамо људе да је користе и да је даље унапређују, немамо ни локалну заједницу", поручио је Ćосић и додао да ће у наредном четворогодишњем периоду посебан приоритет локалних власти бити запошљавање младих и образованих људи.

Власник и директор предузећа "Милкус" са Пала Миломир Кусмук истакао је да овакви скупови доприносе планирању и припремама кадрова потребних привреди. "Образовање раније није било прилагођено новим стандардима и потребама привреде", рекао је Кусмук, изразивши очекивање да ће образовање у Републици Српској пратити потребе реалног сектора како би био убрзан развој привреде и повећано запољшавање.

Извор: СРНА/ РТРС

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 92 гостију на мрежи