Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести IN MEMORIAM Проф.др Радојица Јојић
IN MEMORIAM Проф.др Радојица Јојић Штампа Eл. пошта
четвртак, 30 септембар 2010 06:50

У сриједу 29. септембра 2010. у Источном Сарајеву је преминуо проф. др. Радојица Јојић редовни професор у пензији Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Проф. др Др Радојица Јојић рођен је 1940. године, завршио је Правни факултет у Сарајеву. Постдипломске студије из Пословне организације завршио је на Машинском факултету у Сарајеву. На истом Факултету магистрирао јс 1972 године. Докторирао је на Факултету организационих наука у Београду 1976 године. Академска и научно- истраживачка звања која је стекао од 1965/2006 године су: 1.Дипломирани правник, 2.Магистар организационих наука, 3.Доктор организационих наука, 4.Ванредни професор, 5.Редовни професор, 6. Виши научни сарадник, 7.Научни савјетник.
Редовни је професор Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву на предметима Менаджмент и Предузетништво. На Економском факултету у Сарајеву изабран је за ванредног професора  на  предмету  Економика  и  Организација, Организација угоститељско - туристичких предузећа и агенција и Организација предузећа. Од 1992. до 1998. године радио је у звању редовног професора Економског факултета у Приштини на предметима Економска демографија и Теорија цена (касније Микроекономија). Био је директор неколико предузећа (мањих, средњих, великих) и Студентског центра у Сарајеву. Радио је као сарадник Института за организацију и економику у Сарајеву у научноистраживачком звању вишег научног сарадника и научног савјетника. Касније је био директор Института. Објавио је 10 књига (уджбеника и монографија) затим око 30 радова у домаћим публикацијама. Учествовао је у преко 60 истраживачких пројеката у бившој Југославији као истраживач и руководилац тимова. Био је консултант у предузећима у земљи и иностранству. У два мандата је био проректор Уиверзитета у Источном Сарајеву. По вокацији је правник. Професионална усмјереност професора Јојића је Менаџмент и Предузетништво и организација и Управљање предузећем. Радови професора Јојића су преведени на енглески, кинески, арапски, македонски и албански језик. Служи се енглеским језиком. У академским процесима учествовао је 24 године (од тога као профссор универзитета 19 године). На економским факултетима у Сарајеву, Приштини, Палама и Бања Луци и Машинском факултету Источно Сарајево, учествовао је у својству ментора, члана и предсједника комисије у одбрани 20 магистарских радова, док је на економским факултетима у Сарајеву, Приштини и Палама, у истом својству, учествовао у одбрани 10 докторских дисертација. Проф. др Радојица Јојић, је објавио десет књига, од којих су четири књиге уџбеници.

  • Јојић Р., «Теорија организације и руковођења»
  • Јојић Р., «Предузеће, теорија и пракса управљања»
  • Јојић Р., Монографија «Предузетништво. дилеме и заблуде југословенске теорије и праксе управљања»
  • Јојић Р., Уџбеник «Демографија»
  • Јојић Р., Уџбеник «Менаджмент»
  • Јојић Р., Књига «Предузетништво»

Проф.др Радојица Јојић објавио је преко 50 стручних радова из области менаџмента. организације и управљања у часописима и публикацијама бивше Југославије. Проф. др Радојица Јојић током свог радног вијека постигао је висок ниво репутације у области научно-истраживачког рада. Учествовао је у изради преко 100 студија и елабората из разних области ( управљања, организације, стратегије развоја, мале привреде) у којима се теоријски и практично дају концепти за рјешавање одређених проблема.

Комеморативна сједница поводом смрти проф.др Радојице Јојића биће одржана на Економском факултету Источно Сарајево 30. септембра 2010. у 09.30. часова.

Проф.др Радојица Јојић биће сахрањен на градском гробљу у Миљевићима 30. септембра 2010. у 15.00 часова.

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 98 гостију на мрежи