Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Završen naučni skup "Ekonomija i kriza"
Završen naučni skup "Ekonomija i kriza" Štampa El. pošta
subota, 13 septembar 2014 20:56

U Andrićgradu je završen naučni skup pod nazivom "Ekonomija i kriza - treba li nam novi odgovor" na kome je predstavljeno šezdesetak referata uglednih profesora iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH.

Naučni skup održan je u organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i pod pokroviteljstvom predsjednik Republike Srpske Milorada Dodika, a generalni medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Profesor sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu Spasoje Tuševljak kaže da su zaključci sa ovog skupa - objavljivanje Zbornika radova i okrugli sto koji će biti održan na Univerzitetu i na kojem će stručna javnost detaljnije biti upoznata o istraživačkim potencijalima.

"Polazna preporuka je da se bez reafirmacije materijalnih i ljudskih resursa ne može napraviti održiv koncept izlaska iz krize. Mi smo iz više razloga - ideoloških, doktrinarnih, metodoloških konfuzija, došli u situaciju da su materijalni i ljudski resursi zapostavljeni i marginalizovani na račun raznih propagandnih slogana koji govore o tome da će doći stranci i riješiti probleme", istakao je Tuševljak koji je i predsjednik Naučnog odbora.

On je podsjetio da se ovakvi skupovi održavaju u maju povodom Dana Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali da ove godine to nije učinjeno zbog poplava.

Podsjećamo da je naučni skup "Ekonomija i kriza - treba li nam novi odgovor",otvoren u Andrićevom institutu u Andrićgradu  na kome je učestvovalo oko 80 autora iz Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Naučni skup otvorio je prorektor za za istraživanje, nauku i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevan Trbojević, a nakon uvodnog izlaganja učesnicima se obratio predsjednik Naučnog odbora "Ekonomija i kriza" Spasoje Tuševljak.

"Na ovom skupu raspravićemo pitanje o krizi, o tome da li nas dosadašnja naučna, operativna, istraživačka iskustva mogu nešto naučiti i da li je ovo kriza atipična i drugačija od iskustava iz prošlosti? Ovo je prvi skup naučne vrste koju organizuje Univerzitet i skup najvišeg formata, jer je multidisciplinaran, a okuplja filozofe, pravnike i ekonomiste", izjavio je Tuševljak.

Za sutra je zakazan nastavak diskusija, polemika i sintetizovanje zaključaka.

Tuševljak smatra da će učesnici skupa uspjeti da postignu konsenzus o porukama sa skupa zato što su mišljenja različita, kako u ideološkom, tako i u doktrinarnom smislu.

"Sada živimo u eri dominacije kapitalizma i finansijskog imperijalizma i to su ozbiljna pitanja za velike zemlje, a pogotovo za nas male", zaključio je on.

Izvor: UIS

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
Postdiplomski studij
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 140 gostiju na mreži


..........