Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Свечано обиљежен Дан Економског факултета Пале
Свечано обиљежен Дан Економског факултета Пале Штампа Eл. пошта
петак, 22 новембар 2019 14:17

Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је данас Дан факултета, 67 година традиције и 26 година рада у Републици Српској.

Декан Економског факултета проф. др Радомир Божић поздравио је све присутне у име студента и запослених на Економском факултету Пале. Декан је истакао да на Економском факултету студира 571 студент на првом циклусу студија, док на шест студијских програма другог циклуса студира 86 студената. До сада је на Економском факултету Пале дипломирало 2153 студента, магистраске и мастер радове одбранио је 238 кандидат, а докторирало је 27 кандидата. Ове године диплому Економског факултета стекао је један магистар економских наука, 16 магистара и мастера економије, затим 68 дипломираних економиста, од тога 23 на студијском програму туризам и хотелијерство. Декан је честитао је свим студентима који су данас добили дипломе.


Поздрав присутним и честитике Економском факултету на 67 година традиције и 26 година рада у Српској упутио је проф. др Милан Кулић, Ректор Универзитета у Источном Сарајеву. На свечаности обратили су се и грдоначелник Источног Сарајева господин Ненад Вуковић и проф. др Горан Поповић, продекан Економског факултета у Бањој Луци. Свечаности су присустовали и проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, проректор за науку, истраживање и развој доц. др Јелена Крунић, као и бројни професори нашег Универзитета, те гости из јавног и политичког живота. Честитку поводом Дана факултета упутио је српски члан Предсјеништва БиХ господин Милорад Додик.

...............

Захвалницу за допринос развоју факултета добили су АПИФ РС, Пореска управа РС, ИРБ РС, Аддицо банка, Општина Рогатица и Бојана Милошевић (НУБ РС). Захвалницу за десет година рада добили су доц. др Горан Балотић, Бојана Пушара Вуковић, Рајка Гутаљ, Добрила Гашановић, Бојан Нерић и Јован Деурић, мр.

Данас су, такође, уручена признања и награде најбољим студентима. Најбољи студент другог циклуса студија на Економском факултету са просјеком 9,75 је Снежана Бојовић, а најбољи студент првог циклуса је Наташа Лиздек са просјечном оцјеном 9,89. Наташа Лиздек, обратила се присутнима и нагласила веома тежак пут до дипломе уз задовољство квалитетом наставе на факултету. У склопу сарадње између Економског факултета Пале, Удружења економиста Републике Српске - СWОТ и Општине Источно Ново Сарајево ове двије институције наградиле су најбоље студенте Еконосмког факултета "лаптоп" рачунарима. Награде су уручили извршни директор СWОТ-а Саша Грабовац и начелник Општине Источно Ново Сарајево Лјубиша Ćосић.

..................

Најбољи активни студенти у протеклој академској 2018/19. годину су Јелена Симовић и Кристина Рајић са просјечном оцјеном 9,75 (прва година), Нина Брчкало 9,88 (друга година) и Дејан Пљуцо 9,86 (трећа година). Студенте је наградила Општина Пале пригодним новчаним наградама које им је уручио начелник Бошко Југовић. Бесплантно школовање на рачун Економског факултета добило је и пет најбољих новоуписаних студента на мастер студију.

У умјетничком дијелу свечаности наступили су студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву мр Слађана Ковач (флаута) и мр Маја Жужа (клавир) изводећи нумере ''Пасторала'' Милана Пребанде и ''Балканска игра бр. 7'' Марка Тајчевића.

Прије почетка свечаности одржан је округли сто на тему ,,Изазови високог образовања и универзитета у контексту индустрије 4.0” на коме су учетвовали представници академске заједнице, еминетна професорска имена из регије, представници пословне заједнице, јавних институција, као и професори и студенти са Економског факултета Пале.

Галерију фотографија можете погледати на Фацебоок страници факултета

Прилог ОСМ ТВ

Обраћање Декана проф. др Радомира Божића на Свечаности поводом обиљежавања Дана факултета

Даме и господо, драги студенти првог и другог циклуса студија које данас свечано промовишемо у звање магистара економских наука, магистара и мастера економије и дипломираних економиста, драги пријатељи и гости – ректоре и проректори Универзитета у Источном Сарајеву, декани и продекани факултета и академија овог Универзитета, преставници Економског факултета у Суботици и Економског факултета у Бања Луци, градоначелниче града Источно Сарајево, начелници општина Пале, Источна Илиджа, Источно Ново Сарајево, Трново, Соколац, Рогатица и Милићи, представници републичких институција Завода за запошљавање, Пореске управе, Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, Фонда ПИО, Привредне коморе, Развојне агенције Републике Српске директори и представници основних и средњих школа, студентског центра Пале, Развојне агенције града Источно Сарајево банака, предузећа и компанија као пословне заједнице, који сте наши важни пословни партнери, часни оци српске православне цркве, поздрављам вас у име студената и запослених Економског факултета Пале и захваљујем вам се што сте својим присуством увеличали обиљежавање овог важног дана за наш Факултет.

Економски факултет Пале баштини традицију Економског факултета у Сарајеву, најстаријег економског факултета на простору Босне и Херцеговине. Факултет је академске 1993/94. године обновио свој рада у Палама, а од 2013/2014. године, захваљујући подршци институција Републике Српске, којима се и овом приликом најискреније захваљујемо, ради у модерном и функционалном објекту који пружа оптималне услове за рад.

На Економском фалултету Пале тренутно на првом (додипломском) циклусу студија на два студијска програма и седам смјерова студира 571 студент. На другом (мастер) циклусу на шест студијских програма студира 86 студената. До сада је на Економском факултету Пале дипломирало 2.153 студената, магистарске и мастер радове је одбранило 238 кандидата, а докторирало 27 кандидата. У току су активности и припреме за покретање и трећег циклуса студија.

Настављајући традицију високошколског образовања из области економије дугу 67 година и 26 година у Палама, Економски факултет Пале је израстао у респектабилну институцију образовања економиста на регионалном нивоу. Успостављамо и јачамо сарадњу са факултетима у региону и свијету и настојимо обезбиједити мобилност студента и наставног особља. Диплома Економског факултета Пале је цијењена и призната. То потврђује континуирано интересовање породица и младих људи из региона који гравитира нашем Факултету да економију студирају на овом Факултету, квалитет наших дипломаца, магистара и мастера економије и доктора економских наука који је свих ових година био препознат и на тржишту рада и који развијају успјешне пословне каријере у Републици Српској, БиХ региону али и широм свијета. Наш је циљ и обавеза да овакав углед Факултета очувамо и додатно градимо и јачамо. Убијеђени смо да је то могуће једино уз грађење истинског партнерског односа са студентима, као и са пословном заједницом и институцијама у циљу стварања перспективе за останак и опстанак младих људи у Републици Српској. Тиме оправдавамо очекивања оснивача који је препознао јавни интерес за образовањем економиста које се финансира из буджета Републике Српске, али и родитеља и младих људи који нам током свих ових 26 година у континуитету поклањају своје повјерење бирајући да економију студирају на нашем Факултету. Цијенећи дотадашњи допринос Економског факултета Пале квалитетном образовању младих људи , као и развоју економске науке, Предсједник Републике Српске је 2009. године одликовао Економски факултет Пале Орденом части са сребрним зрацима.

Свјесни смо да ћемо ово повјерење задржати и у будућем периоду само уколико нашим студентима на сва три циклуса студија у континуитету будемо пружали квалитетно образовање засновано на стандардизованим програмима као и на респектабилним економским факултетима у ужем и ширем окружењу. Такво образовање треба да нашим студентима омогући стицање знања и вјештина примјерених актуелним и будућим потребама послодаваца у приватном и јавном сектору, али и развој предузетничког духа, знања и вјештина за потребе развоја и вредновања властитих пословних идеја у функцији покретања властитог бизниса и самозапошљавања. У том циљу смо покренули активности да свим нашим студентима прије дипломирања у сарадњи са пословном заједницом и институцијама обезбиједимо одговарајуће студентске праксе као помоћ и подршку за успјешнију примјену стечених знања и вјештина. Као и на другим економским факултетима у окружењу, у новом наставном плану, чију реализацију планирамо од почетка наредне академске године, студентске праксе ће бити обавезне. У академској 2018/19. години обезбиједили смо праксу за око 70 студената, а успјешно је реализовано око 50 пракси. Повратне информације које имамо од наших студената, као и од „послодаваца“ код којих су били на пракси су да је то било обострано корисно и на обострано задовољство, а троје студената је добило стални посао. Поред тога, успјели смо обезбиједити приправнички стаж за десетак дипломираних студената.

Од прољећа 2019. године смо, са циљем помоћи и подршке самозапошљавању наших студената и запошљавању младих, на Факултету покренули активности Студентског предузетничког инкубатора. За ово кратко вријеме у инкубатору смо окупили око 40 чланова и континуирано им помажемо и додатно их обучавамо да развијају своје пословне идеје, покрену и воде свој бизнис, те учине га одрживим. До сада је 4 члана инкубатора регистровало властити бизнис, а двоје је већ добило финанијску подршку Завода за запошљавање. Прије два дана смо договорили пословни аранжман – Акцелератор програм - са Развојном агенцијом Републике Српске и учешће локалних заједница и других заинтересованих институција, кроз који ћемо за чланове инкубатора и друге предузетнике и потенцијалне предузетнике, одабране кроз јавни позив, за њих бесплатно обезбиједити додатну обуку и подршку у трајању до три мјесеца у развоју пословних идеја, регистрацији и отпочињању властитог бизниса. Поред наведног, за нас је изузетно важно да је тим од троје студената нашег факултета почетком овог мјесеца освојио награду у конкуренцији 20 тимова на „УПСХИФТ“ радионици посвећеној препознавању одређених проблема у локалној заједници, предлагању и развоју начина рјешавања радног ангажовања младих људи – одговарајућа апликација у функцији ангажовања младих људи на привременим и повременим пословима. Радионица је дио заједничког регионалног програма „Дијалог за будућност: унапређење дијалога и друштвене кохезије између БиХ, Црне Горе и Републике Србије“ који спроводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСЦО, а финансира га Фонд УН за изградњу мира.

Имајући у виду потребу сталног иновирања наставних планова и програма у складу са новим трендовима у економској науци и праксама других респектабилних економских факултета и потребама тржишта рада у друштву и економији који су све више истински засновани на знању, у току су активности на коначном усвајању и лиценцирању новог наставног плана и програма на првом и другом циклусу студија. Циљ који смо себи поставили је да наши студенти изучавају, схвате и разумију промјене које тзв. Индустрија 4.0, као кључна карактеристика савремене научно-технолошке парагигме, детерминише у економској теорији и пракси, односно у економским активностима, те изазове који се постављају пред креаторе економских политика на макро нивоу и пословних политика на микро нивоу, као и да се кроз студиј на овом Факултету адекватније припреме за модификоване и нове послове у својим будућим пословним каријерама. Овај циљ ћемо остварити кроз инкрорпорирање одговарајућих садржаја у програмима на постојећим студијским програмима и смјеровима, кроз увођење новог смјера: Дигитална трансформација на СП Економија са усмјерењем већ послије друге године студија, те кроз увођење новог СП на другом циклусу студија: Дигитална трансформација и менаджмент информационих система, у сарадњи са компанијом Мицрософт. На овај начин све наше студенте припремамо за рад и развој каријера у економији и друштву заснованим на знању, а оне који се опредијеле за наведени нови смјер и нови СП, и за рад на новим пословима који захтијевају добро познавање економије и бизниса и њихово комбиновање са примјеном ИКТ.

Даме и господо, данас је значајан дан за Економски факултет Пале, не само формално, него и суштински, јер након успјешног студија промовишемо 1 магистра економских наука (постипломски магистарски студиј), 16 магистара и мастера економије (други циклус - мастер студиј) и 68 дипломираних економиста на првом циклусу студија (45 - Студијски програм Економија и 23 - Студијски програм Туризам и хотелијерство).

Честитам свим нашим студентима који ће данас добити дипломе, а све вас још једном срдачно поздрављам и захваљујем на доласку на ову промоцију.

*   *   *

Економски факултет Пале

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 101 гостију на мрежи


..........