Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Održane edukativne radionice "Monetura" i ''Falsifikati'' Narodne banke Srbije
Održane edukativne radionice "Monetura" i ''Falsifikati'' Narodne banke Srbije Štampa El. pošta
srijeda, 04 mart 2020 09:41

U organizaciji Narodne banke Srbije na Ekonomskom fakultetu Pale održane su edukativne radionice pod nazivom “Monetura” i “Falsifikati”.

Ove radionice početak su aktivne saradnje između ove dvije institucije koja će se u narednom periodu odvijati u okvirima potpisanog Memoranduma o saradnji. Osim edukativnih radionica, Memorandumom su predviđena gostujuća predavanja stučnjaka iz NBS, učešće naših studenata na događajima koje organizuje NBS, studijske posjete, a razmatraju se i mogućnosti organizovanja volonterske prakse za naše studente.

U ponedeljak, 2. marta je pod vođstvom Vide Tomašević iz Narodne banke Srbije, održana radionica “Monetura” kojoj su prisustvovali studenti treće i četvrte godine, u kojoj su kroz edukativnu društvenu igru mogli da uče o različitim uzrocima inflacije i oblicima mjera koje monetarne vlasti mogu preduzeti kako bi se nivo inflacije umanjio i održao stabilnim. Ova radionica bila je ujedno i uvod u kvalifikaciono takmičenje naših studenata u ovoj društvenoj igri nakon kojeg će pobjednici kvalifikacija učestvovati na finalnom turniru u igri “Monetura” koje se svake godine održava u Narodnoj banci Srbije i koji okuplja studente sa različitih fakulteta u Srbiji.


Osim ove radionice, u okviru posjete predstavnika Narodne banke Srbije, Ranko Stanojević je u utorak, 3. marta održao i edukativnu radionicu “Falsifikati” u kojoj je studentima našeg fakulteta govorio o istoriji krivotvorenja novca sa akcentom na područje naših zemalja, zaštitnim elementima novčanica dinara, evra i dolara i načinima prepoznavanja falsifikata ovih novčanica. Studentima je data mogućnost da na licu mjesta provjere ispravnost određenih novčanica pomoću tri jednostavna testa i upotrebom UV lampe. Svrha radionica bila je da se studnetima prenesu osnovna znanja koja im mogu pomoći da ne postanu “žrtve” krivotvorenja novca i upozna ih sa preventivnim aktivnostima i poželjim ponašanjem prilikom kupovine strane valute.

Ovakvi i slični oblici saradnje između naših institucija nastaviće se i u budućem periodu, a sve u cilju podizanja finansijske pismenosti među mladim ljudima, kao i razvoja svijesti o monetarnim pitanjima i problemima sa kojima se redovno suočavamo.

Ekonomski fakultet Pale

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
Postdiplomski studij
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 143 gostiju na mreži


..........