Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Активности Међународна сарадња FP7
FP7 Штампа Eл. пошта
уторак, 14 јул 2009 10:39

Седми оквирни програм - FP7 је главни инструмент Европске уније за финансирање научних истраживања и развоја. Оквирни програми (FP – Framework Programmes) Европске комисије су инструменти за финансирање научних истраживања у Европи. На приједлог Европске комисије, Оквирне програме усваја Вијеће ЕУ и Европски парламент. Трају од три до пет година, уз преклапање задње године претходног и прве године новог програма. Први циклус оквирних програма почео је 1984. године. Програми помажу при организацији сарадње између универзитета, истраживачких центара и индустрије (укључујући мала и средња предузећа), те пружају финансијску подршку за њихове заједничке пројекте.

За разлику од претходних оквирних програма, који су трајали од три до пет година, FP7 траје седам година, од 01. јануара 2007. до краја 2013. године.
FP7 неће по свом садржају, организацији и начину имплементације бити пука копија претходних оквирних програма, већ је предвиђено да он буде основа за подршку активностима предвиђеним у дорађеној Лисабонској стратегији.
Програм FP7 је дизајниран тако да побољша успјешност у односу на претходне програме који су имали за циљ формирање Европског истраживачког подручја (European Research Area - ERA) и развијање економије Европе базиране на знању.
Споразумом између Вијећа Европе и Европског парламента усвојен је буджет у висини од 50,521 милијарди еура.
FP7 је подијељен у 4 специфична програма:

  • САРАДЊА – успостављање европског лидерства у десет тематских приоритета кроз финансирање научног истраживања које заједнички спроводе организације без обзира на државне границе.
  • КАПАЦИТЕТИ – успостављање врхунске инфраструктуре за европске истраживаче.
  • ИДЕЈЕ – аутономно Европско истраживачко вијеће за јачање европске науке.
  • ЉУДИ – јачање људских потенцијала у оквиру европског истраживања.

Економски факултет у Источном Сарајеву је већ пуне двије године регистрован на CORDIS - wеб сајту и активно прати све позиве за пројекте.

Посебно треба истаћи да је Економски факултет у Источном Сарајеву остварио контакте са неколико института из ЕУ и свијета (управо преко CORDIS-а) и с њима успоставио партнерску сарадњу са циљем заједничког учешћа у FP7 програму.

Остварен је контак са следећим потенцијалним партнерима:

International Programmes Department - IAT (Andalusian Institute of Technology)
Parque Tecnológico "Cartuja "
C/Leonardo da Vinci – SEVILLE;


SENSO – crystal clear, Beijing - China;
Address: Tower B, Jiahua International Plaza, Shangdi No. 9, Third
Road, Shangdi Information Technology Industry Base, Haidian
District, Beijing, PRC.

ISPA NAZIONALE - Settore progettazione trasnazionale
Via Giulia 71, 00186 Roma – Italy

 

Последње ажурирано петак, 05 јун 2020 09:50
 

Онлине:

Имамо 44 гостију на мрежи


..........