Skip to content
Izgled
Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color
Vi ste ovdje: Почетна Почетна Вијести Одржане едукативне радионице "Монетура" и ''Фалсификати'' Народне банке Србије
Одржане едукативне радионице "Монетура" и ''Фалсификати'' Народне банке Србије Штампа Eл. пошта
среда, 04 март 2020 09:41

У организацији Народне банке Србије на Економском факултету Пале одржане су едукативне радионице под називом “Монетура” и “Фалсификати”.

Ове радионице почетак су активне сарадње између ове двије институције која ће се у наредном периоду одвијати у оквирима потписаног Меморандума о сарадњи. Осим едукативних радионица, Меморандумом су предвиђена гостујућа предавања стучњака из НБС, учешће наших студената на догађајима које организује НБС, студијске посјете, а разматрају се и могућности организовања волонтерске праксе за наше студенте.

У понедељак, 2. марта је под вођством Виде Томашевић из Народне банке Србије, одржана радионица “Монетура” којој су присуствовали студенти треће и четврте године, у којој су кроз едукативну друштвену игру могли да уче о различитим узроцима инфлације и облицима мјера које монетарне власти могу предузети како би се ниво инфлације умањио и одржао стабилним. Ова радионица била је уједно и увод у квалификационо такмичење наших студената у овој друштвеној игри након којег ће побједници квалификација учествовати на финалном турниру у игри “Монетура” које се сваке године одржава у Народној банци Србије и који окупља студенте са различитих факултета у Србији.


Осим ове радионице, у оквиру посјете представника Народне банке Србије, Ранко Станојевић је у уторак, 3. марта одржао и едукативну радионицу “Фалсификати” у којој је студентима нашег факултета говорио о историји кривотворења новца са акцентом на подручје наших земаља, заштитним елементима новчаница динара, евра и долара и начинима препознавања фалсификата ових новчаница. Студентима је дата могућност да на лицу мјеста провјере исправност одређених новчаница помоћу три једноставна теста и употребом УВ лампе. Сврха радионица била је да се студнетима пренесу основна знања која им могу помоћи да не постану “жртве” кривотворења новца и упозна их са превентивним активностима и пожељим понашањем приликом куповине стране валуте.

Овакви и слични облици сарадње између наших институција наставиће се и у будућем периоду, а све у циљу подизања финансијске писмености међу младим људима, као и развоја свијести о монетарним питањима и проблемима са којима се редовно суочавамо.

Економски факултет Пале

 

Мени

Почетна
I циклус
II циклус
Постдипломски студиј
Активности
Асоцијације
Факултет

Онлине:

Имамо 134 гостију на мрежи


..........