Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Predavanje predstavnika Japanske agencije za međunarodnu saradnju
Predavanje predstavnika Japanske agencije za međunarodnu saradnju Štampa El. pošta
ponedeljak, 10 novembar 2014 12:30

U ponedeljak, 01.12.2014. sa početkom u 11.00 časova na Ekonomskom fakultetu Pale, predavanje će održati gdin. Mijoši Hiroki predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju.

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) je institucija Vlade Japana koja putem Vladine razvojne pomoći (ODA) pruža pomoć državama u razvoju. JICA ovo realizuje sa 90 ureda u više od 140 država širom svijeta. Osnovni cilj je da se kroz prenos znanja i tehnologija pomaže društveno-ekonomski razvoj država u razvoju, što između ostalog obuhvata aktivnosti kao što su: prihvatanje polaznika JICA kurseva, slanje stručnjaka, snabdijevanje opremom, provođenje projekata tehničke saradnje i implementacija razvojnih studija.

JICA putem ODA pruža pomoć zemljama Zapadnog Balkana u tri oblasti:

  • jačanje mira,
  • razvoj privatnog sektora i
  • rješavanje problema okoliša -

U proteklih 17 godina, koliko JICA pruža pomoć BiH, fokus je bio na hitnim projektima i obnovi, pa je tako uz podršku Vlade Japana izgrađeno 11 osnovnih škola i četiri mosta, 85 domova zdravlja je snabdijeveno medicinskom opremom, a realizovano je oko 200 projekata u lokalnim zajednicama (zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje). Takođe, program obuke do sada je u Japanu pohađalo preko 600 ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Ekonomski fakultet Pale

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
Postdiplomski studij
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 137 gostiju na mreži


..........