Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Održan okrugli sto dekana ekonomskih fakulteta
Održan okrugli sto dekana ekonomskih fakulteta Štampa El. pošta
četvrtak, 26 februar 2015 16:27

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) danas je, u okviru konferencije Jahorinski poslovni dani, održan okrugli sto na kojem su učestvovali dekani ekonomskih fakulteta iz Beograda, Podgorice, Subotice, Niša, Kragujevca, Sarajeva, Tuzle, Banjaluke, Bijeljine, Skoplja, Mostara i Istočnog Sarajeva.

Dekani su razmijenili mišljenja o ključnim pitanjima razvoja ekonomije i ekonomske saradnje u zemljama regiona, a razgovarano je i o mogućnostima medjusobne saradnje u izradi projekata, organizovanju nastave, posebno na drugom i trećem ciklusu studija, razmjeni profesora i studenata, te o zajedničkoj organizaciji naučnih skupova, savjetovanja, ljetnih škola i akademija.

Domaćin skupa dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Ljubiša Vladušić izjavio je da su na okruglom stolu razmatrane tri grupe pitanja.

"Jedna je naša bolja saradnja i komunikacija u smislu istraživanja i naučnih radova, razmjena studenata i profesora, a tu su i doktorske studije po novom bolonjskom procesu, prekogranična saradnja u smislu našeg javljanja na tendere Evropske Komisije kroz istraživačke projekte", istakao je Vladušić.

On je podsjetio da se četvrtu godinu zaredom održava konferencija Jahorinski poslovni dani i da se svake godine pokušava novim sadržajima obogatiti konferencija kako bi se došlo do odredjenih rezultata.

"Mislim da ćemo potvrditi spremnost svih ovih dekana da u budućnosti saradjujemo i da tu saradnju podignemo na viši nivo", naglasio je Vladušić.

U ime dekana Ekonomskog fakulteta u Beogradu sastanku je prisustvovao prof. dr Aleksandar Živković. On je istakao da je ovaj okrugli sto dobar pravac da se neke stvari sinhronizuju i koodiniraju, kao i da ovaj skup pokazuje jednu veliku želju za razmjenu iskustva iz onih tema za koje su zainteresovani učesnici.

"Ovaj današnji skup ide u tom pravcu da pokaže jedan zajednički projekat u izradi knjige o regionalnom finansijskom sistemu namenjene studentima master studija koja predstavlja kompleksnu analizu finansijskog sistema. Ta knjiga će biti sigurno uvrštena kao obavezna literatura na svim fakultetima u regionu. To je pokušaj da se prave zajednički projekti u budućnosti", rekao je Živković.

Prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Marko Djogo osvrnuo se na projekat pisanja knjige "Regionalni finansijski sistemi" i podsjetio je da predmet pod tim imenom postoji na master studiju, a da pritom ne postoji adekvatan udžbenik. Iznio je prijedlog da po jedan ekspert sa svakog fakulteta iz regona učestvuje u pisanju knjige.

Neki od zaključaka današnjeg okruglog stola su potreba za češćim održavanjem ovakvih sastanaka, podizanje saradnje izmedju institucija na viši nivo, kao i potpisivanje Sporazuma o saradnji ekonomskih fakulteta regiona.

Izvor: UIS

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
Postdiplomski studij
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 164 gostiju na mreži


..........