Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti EU reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu
EU reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu Štampa El. pošta
četvrtak, 19 novembar 2015 08:11

U akademiji Konrad Adenauer (Cadenabbia, Italija) održava se trodnevna konferencija “Ekonomske i socijalne reforme neophodne za bolji život građana i skori prijem Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju“.


Konferenciju je u srijedu, 18. novembra 2015. godine svečano otvorio dr Karsten Dümmel, direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini.

U okviru panela “Oporavak i modernizacija ekonomije” prisutnima se obratio dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Ljubiša Vladušić sa izlaganjem na temu uticaja visokoškolskih institucija na razvoj ekonomije. Dekan je istakao da visokoškolske institucije imaju odgovornost i zadatak da sarađuju sa privredom, kako bi primjenjenim istraživanjima i uspješnim inovacijama dali doprinos otvaranju „zdravih“ radnih mjesta prije svega u realnom sektoru.

Privredni rast se mora zasnivati na znanju“, zaključio je prof. Vladušić i dodao da Bosna i Hercegovina na svom evropskom putu mora dostići EU prosjek ulaganja u istraživanje i razvoj, koji trenutno iznosi oko 2% BDP.

Konferenciji prisustvuju brojne visoke zvanice iz Bosne i Hercegovine, SR Njemačke i EU, a predvode ih član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr Mladen Ivanić; predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, mr Ognjen Tadić; predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, Tonino Picula; izvještač za Jugoistočnu Evropu  Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Njemačke, dr Ernst Reichel…

EKonomski fakultet Pale

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
Postdiplomski studij
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 108 gostiju na mreži


..........