Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Održana tribina na temu "Procesi evropskih integracija u regionu"
Održana tribina na temu "Procesi evropskih integracija u regionu" Štampa El. pošta
četvrtak, 26 novembar 2015 14:13

Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je, povodom Dana fakulteta, organizovao javnu tribinu pod nazivom "Procesi evropskih integracija u regionu", na kojoj je moderator bio dekan fakulteta Ljubiša Vladušić.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas na Palama da je BiH bila posljednja u regionu u procesu približavanja EU, ali da je, zahvaljujući ovogodišnjim aktivnostima, "uhvaćen taj voz".

"BiH je ove godine postigla mnogo u procesu približavanja EU - od izjave, preko usvajanja programa reformi do, vjerovatno, podnošenja zahtjeva za kandidatski status za mjesec ili dva. Mislim da je to ogroman iskorak i da je `uhvaćen taj voz`", rekao je Ivanić novinarima pred početak javne tribine "Procesi evropskih integracija u regionu" na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ivanić je naglasio da se taj napredak prepoznaje na medjunarodnoj sceni.

Na pitanje novinara da prokomentariše činjenicu da Ustavni sud BiH treba danas da donese odluku o ustavnosti Dana Republike Srpske, Ivanić je rekao da bi Ustavnom sudu "bilo najpamentnije da kaže da je sve u redu ili da se proglasi nenadležnim za to".

"Sve drugo proizvešće negativne posljedice, pogotovo eventualna odluka da nije u skladu sa Ustavom, jer to bi bilo ponižavanje i Republike Srpske i srpskog naroda i sumnjam da bi to iko normalan u politici mogao prihvatiti", naglasio je Ivanić.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević rekao je da postoji dogovor medju svim zemljama u regionu da jedni drugima pomažu na putu evropskih integracija.

"Mi sa BiH imamo potpisan memorandum u tom smislu o saradnji izmedju dva ministarstva inostranih poslova u vezi sa evropskim integracijama. Prema tome, sva naša iskustva su na raspolaganju BiH", istakao je Vukićević.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vekio naglasio je da je Hrvatska dvije godine u EU i već ima mjerljive koristi za gradjane, državu, privredu, kao i za politički i privredni status zemlje u EU.

On je naglasio da će danas studentima na Ekonomskom fakultetu na Palama govoriti o tome šta je Hrvatska postigla i mjerljivim rezultatima koje svi osjećaju.

Izvor: UIS

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
Postdiplomski studij
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 147 gostiju na mreži


..........