Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Konkurentnost - pokretač ekonomskog rasta
Konkurentnost - pokretač ekonomskog rasta Štampa El. pošta
petak, 26 februar 2016 00:06

Dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Ljubiša Vladušić ocijenio je danas na Jahorini da konkurentnost, shvaćena kao veća produktivnost, jeste ključni pokretač ekonomskog rasta i otpornosti na potrese u privredi svakog društva.

"Prema izvještaju o globalnoj konkurentnosti za 2015-2016. godinu Svjetskog ekonomskog foruma, koji uključuje 144 zemlje svijeta, BiH se nalazi na 111 mjestu. BiH treba da nastavi sa strukturnim reformama, jer se pokazalo da strukturne slabosti u slučaju kriza mogu da pojačaju efekte te krize i uspore oporavak zemlje od potresa", rekao je Vladušić obraćajući se učesnicima 5. naučne konferencije sa medjunarodinim učešćem "Jahorinski poslovni forum".

On je naglasio da su analize statističkih podataka vezano za turizam i ugostiteljstvo i analiza podataka o uplati boravišne takse u proteklom periodu pokazale da treba raditi na konkurentnosti turističkog proizvoda Republike Srpske.

"Smatramo da je potrebno da taj proizvod bude inovativan, heterogen, privlačan i jedinstven, te formiran iz spektra raznovrsnih proizvoda prilagodjenih mogućnostima turističkog prostora po zahtjevima turističke tražnje", rekao je Vladušić.

Prema njegovim riječima, cilj organizatora ovog skupa jeste da ide dalje i da ova konferencija postane forum, svojevrsna naučna i stručna platforma za regionalno povezivanje s ciljem stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta i turističkog proizvoda, u svakom smislu razvojnog i konkurentnog u Evropi i svijetu.

Dekan Ekonomskog fakulteta iz Subotice Nenad Vunjak, koji je i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, rekao je Srni da je ova konferencija dobro osmišljena, i da jahorinski biznis susreti iz godine u godinu  bilježe sve bolje rezultate.

"Ima zaista izuzetnih referata i uvjeren sam da zaključci sa ovog skupa mogu značajno da pomognu svim vladama u regionu i okruženju da na najbolji mogući način pristupe donošenju kvalitetnih strategija za razvoj turizma, njegov finansiranje itd", rekao je Vunjak.

Predstavnik Narodne banke Hrvatske Miljana Valdec prezentovala je rad grupe autora ove institucije u kojem je komentarisana konvergencija srednje i istočne Evrope i CEFTA zemalja sa aspekta produktivnosti rada, kretanja na tržištu rada i poboljšanja ekonomskih prosperiteta tih država.

Ona je govorila i o situaciji na svjetskoj turističkoj sceni i konkurentnosti zemalja regiona, s ciljem poboljšanja svojih perspektiva.

Danas je na Jahorini potpisan i Sporazum o  medjusobnoj saradnji izmedju Ekonomskog fakulteta Pale i Ekonomskog fakuleta u Nišu, koji su  potpisali dekani Ljubiša Vladušić i Jadranka Djurović - Todorović.

Prema programu ovog skupa, na naučnostručnom panelu u okviru ovog renomiranog skupa učestvovaće predstavnici nekoliko velikih hotela iz okruženja kao što su "Beograd", "Mona" itd, a učešće u diskusiji najavili su i Aleksandar Djurić iz Ministarstva trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, kao i profesori Bojan Zečević sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Jovo Ateljević sa Ekonomskog fakulteta iz Banja Luke, koji će govoriti o temi "Turizam i konkurentnost".

U planu je i održavanje okruglog stola posvećenog razvoju turizma u Republici Srpskoj i regiji na kojem će svoje ideje i stavove iznijeti predstavnici poslovne zajednice, akademske zajednice i vlasti u Republici Srpskoj i BiH, u prisustvu predstavnika vlasti Republike Srpske, institucija BiH, lokalnih vlasti, akademske zajednice i diplomatskog kora u BiH.

Organizator Konferencije je Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a suorganizatori su Ekonomski fakultet u Subotici, Ekonomski fakultet u Podgorici i Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici.

Pokrovitelji ovog skupa su ministarstva nauke i tehnologije, prosvjete i kulture i trgovine i turizma Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo i Olimpijski centar "Jahorina".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
Postdiplomski studij
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 137 gostiju na mreži


..........