Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Obilježeno 24 godine rada fakulteta u Republici Srpskoj
Obilježeno 24 godine rada fakulteta u Republici Srpskoj Štampa El. pošta
petak, 24 novembar 2017 15:17

Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježio je danas Dan fakulteta, 65 godina postojanja i 24 godine rada u Republici Srpskoj.

Dekan Ekonomskog fakulteta Ljubiša Vladušić rekao je novinarima da su danas uručena priznanja i nagrade najboljim studentima, te promovisana 21. generacija diplomiranih ekonomista, 17. generacija magistara ekonomskih nauka i četvrta generacija magistara i mastera ekonomije.

“Danas ukupno 101 student dobija diplomu. Ovaj fakultet i Univerzitet u Istočnom Sarajevu je ponosan na takve podatke, posebno ako imamo u vidu veliki problem sa novim mladim ljudima koji sve manje upisuju fakultete, gdje je u pitanju natalitet, konkurencija privatnih univerziteta i odlazak mladih iz BiH”, istakao je Vladušić. On dodaje da se Ekonomski fakultet može pohvaliti da je u ovoj godinu na prvom i drugom ciklusu upisao novih 145 studenata. Prema njegovim riječima, ono što je najvažnije jeste kvalitet i znanje i činjenica da na fakultetu uz znanje i određene vještine studentima pokušavaju da obezbijede praksu u institucijama. “Tu nam pomaže Ugovor potpisan između javnih ekonomskih fakulteta ovog regiona. Nas 25 je potpisalo taj sporazum koji će obezbijediti prohodnost studentima i profesorima u cilju sticanja tog novog kvaliteta”, naglasio je Vladušić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedna od najvažnijih institucija, koja je stub ostanka i opstanka naroda na području grada Istočnog Sarajeva. “Univerzitet i Grad Istočno Sarajevo zajedno su se rodili i zajedno se razvijaju skoro 25 godina. Mi smo svjesni da je i zbog Univerziteta ovo naše područje možda najpoželjnije za život na području istoka Republike Srpske – od Bijeljine do Trebinja”, istakao je Vuković. Čestitajući Ekonomskom fakultetu 65 godina postojanja i 24 godine rada na području Republike Srpske, Vuković je zahvalio svima onima koji su od 1993. godine učestvovali u stvaranju ove visokoškolske ustanove.

Na svečanosti su se obratili i prof. mr Sandra Ivanović, prorektor UIS-a, prof. dr Kemal Kozarić dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr Sranko Stanić dekan Ekonomskog fakulteta U Banjoj Luci, kao i predstavnik studenata Milan Lučić.

Zahvalnice za  deset godina rada dobili su prof. dr Radomir Božić, doc. dr Marko Đogo, Mirela Rakić i Veljko Kapuran. Razvoju fakulteta dopiinijeli su Komercijalna banka, Mtel, NLB Razvojna Banka, Naša Mala destilerija i Opština Milići kojima su takođe uručene zahvalnice.

Najbolji student drugog ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu sa prosjekom 10 je Milica Bojat, koja priznaje da je put do uspjeha težak. “Do svake diplome je teško doći, ali nauka je nešto čime volim da se bavim i jednostavno mi nije problem da učim, da se usavršavam i time sam došla do ovoga”, kaže Bojatova. Najbolji student prvog ciklusa je Natalija Drašković sa prosječnom ocjenom 9,86.

U umjetničkom dijelu svečanosti nastupili su studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

* * *

Prilog OSM TV

* * *

Govor Dekana prof. dr Ljubiše Vladušića u cijelosti

Uvažena prorektorko, kolege dekani, prodekani, profesori,

Poštovane kolege asistenti, studenti, diplomci i magistri,

Vaše ekselencije,

Cijenjeni predstavnici političkog, privrednog, kulturnog života

Dragi prijatelji fakulteta,

Predstavnici sredstava informisanja,

Dame i gospodo,

Izuzetna mi je čast da vas pozdravim i da vam se zahvalim što ste svojim prisustvom uveličali svečanosti kojima obilježavamo Dan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu 65. godina tradicije i 24. godine rada u Republici Srpskoj.

Ovo je dan kada upravo s vama, našim dragim prijateljima, želimo da podijelimo zadovoljstvo rezultatima koje smo i ove godine ostvarili, a jedan od ključnih  rezultata je u ovoj Sali: pred nama su 79 dipl.ekonomista i 22 magistara Ekonomskog fakulteta UIS. Zato su  naša očekivanja da će ostvareni  status, ugled i uticaj ove visokokoškolske institucije i Univerziteta u cjelini u  budućnosti biti sve snažniji i veći. Potvrda ove teze je i uspješan ovogodišnji upis: 145 studenata i to 126 na I i 19  na II ciklus redovnog studija.

Ekonomski fakultet, u okviru integrisanog Univerziteta u Istočnom Sarajevu, daje svoj snažan doprinos boljem kvalitetu studiranja i osposobljavanju mladih ljudi, spremnih i sposobnih da budu oslonac budućeg ekonomskog i svakog drugog razvoja društva u kojemm živimo. Danas možemo da kažemo da uprkos nizu poteškoća sa kojim se susrećemo polako ali sigurno trasiramo put ostvarenja naše vizije. Dokazuju to naši diplomci i magistri, koje danas promovišemo uvjereni da su isto toliko respektabilni, kvalitetni i konkurentni, kao i njihove kolege sa javnih ekonomskih fakulteta u regionu.

Posebno želimo da istaknemo činjenicu da je fakultet i ove godine istrajavao na uspostavljanju što tješnje saradnje sa poslovnom zajednicom. Rezultat takve naše opredjeljenosti jesu realizovana praksa za preko 50 naših studenata sa oba studijska programa u finansijsko bankarskim i institucijama za turizam i hotelijerstvo. Iskustva i vještine koje dobivaju na taj način uz znanje na ovom fakultetu je kombinacija od prevashodne važnosti za njihovu budućnost.

Činjenica ja da je jedan broj vaših stariji kolega iskoristio prakse za pokazivanje znanja i vještina koji su poslodavci prepoznali i danas po diplomiranju rade u tim institucijama. Vjerujem da i vi imate istu sansu i priliku.

Izrazito pozitivan primjer, koji s ponosom ističemo, jeste naša uspješna saradnja sa Centralnom bankom Bih,  Novom bankom, Komercijalnom bankom, Hotelima Termag i Vučko, te opštinom Pale i gradom Istočno Sarajevo.

Pozitivnih primjera saradnje između poslovne zajednice i naučno – nastavnih institucija trebalo bi biti sve više jer samo oslonac na nauku i znanje vlastitih kadrova garantuje svijetlu budućnost i prosperitet jedne zemlje.

Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su danas s nama brojni naši prijetelji, sponzori i donatori iz poslovne zajednice koji cijene znanje i prepoznaju prave vrijednosti. Zato mi, dragi prijatelji, dozvolite da vas uvjerim

da nismo zaboravili vaš doprinos uspostavljanju i razvoju ove visokoškolske institucije i realizaciji naših nastavnih programa,  i naučnih skupova. Jednom broju vas danas ćemo dodijeliti posebna priznanja za doprinos fakultetu u ovoj godini. A druženje koje organizujemo poslije ove ceremonije biće upravo u prostoru koji je od strane fakulteta posvećen vama prijateljima fakulteta-KLUBU PRIJATELJA

Dame i gospodo,

Dio naše razvojne vizije jeste da ova institucija postane i ostane mjesto okupljanja svih vas i poslije prvog, drugog ciklusa, dakle svih njenih nekadašnjih studenata kroz Alumni asocijaciju Ekonomskog fakulteta. U ovoj godini nastavili smo aktivnosti Alumni asocijacije i očekujemo da će broj poslije ove promocije porasti vašim učlanjenjem. S ponosom ističemo da je do sada na ovom fakultetu doktoriralo 22 kandidata, magistrralo 189 i diplomiralo 1930 studenata uključujući i vas koje danas promovišemo. Morate priznati ogromna porodica . i Zato, ostanite u kontaktu sa  fakultetom gdje god bili, u BiH ili na drugom mjestu, šta god radili i na kojoj poziciji bili. Na taj način bićemo snažniji u gradnji infrastrukture za realizaciju ideja i ciljeva, posebno kad je riječ o unapređenju nastavnog i naučno – istraživačkog rada fakulteta, ali i kad je riječ o preporukama poslovne zajednice u vezi sa kreiranjem nastavnih programa i kadrova potrebnih tržištu.

I ove godine nastavili smo  sa razmjenom naučnih radova i iskustava kroz organizaciju konferencije „Jahorinski biznis forum“, koja je postala tradicionalna i prepoznatljiva u regionu.

Ekonomski fakultet i naredne godine u Martu očekuje da će ova konferencija ponuditi  naučne i istraživačke radove  u cilju snažnije potrebe razvoja turizma i ekonomskog rasta u regionu kao odgovor na izazove koji su pred nama u toj privrednoj grani.

Uvjereni smo da će naredni JBF 2018 biti još kvalitetniji sa više učesnika iz drugih država,a optimizam nam daje i naši partneri - javni Ekonomski fakulteti iz regiona sa kojim smo u Oktorbru ove godine U Sarajevu potpisali Ugovor o umrežavanju u porodicu  državnih ekonomskih fakulteta u regionu. Ovaj Ugovor nam u osnovi takodje omogućava da obezbjedimo propulzivnos i prohodnost naši studenata i nastavnika  unutar mreže fakulteta, da radimo na zajedničkim istraživanjima i na projektima prekogranićne saradnje.

Poštovani prijatelji,

Ovo obraćanje želim da iskoristim kako bi se svim studentima  a posebno predstavnicima Studentske organizacije fakulteta zahvalio na otvorenoj i dvosmjernoj saradnji . Nije to nikakvo posebno iznenađenje, ako se ima u vidu da uvijek imamo vremena jedni za druge, da znamo svoje obaveze i prava, da uvažavamo mišljenja i da zajednički istrajavamo na VIZIJI pretočenoj u programske ciljeve  fakulteta.

Kao dekanu  takođe mi je zadovoljstvo da kažem da ćemo

jednom broju naših  nastavnika, saradnika  koji su 10 i više godina predano radili na Ekonomskom fakultetu, dodijeliti posebno priznanje sa poklonom. Koristim priliku da im čestitam na priznanju i zahvalim se na vjernosti i doprinosu razvoju ove institucije.

Dame i gospodo,

Sada bih želio da se još jednom obratim kolegicama i kolegama, diplomiranim ekonomistima, magistrima ekonomskih nauka i magistrima ekonomije koje danas promovišemo. Želim od srca da vam čestitam na uspješno okončanom redovnom i magistarskom studiju. Za nas profesore,  za vas, drage kolege, za vaše porodice i prijatelje, ovaj dan  bez sumnje  je ispunjen srećom i zadovoljstvom.

Želim da vas ohrabrim i da vas najtoplije preporučim vašim budućim poslodavcima. Ubijeđen sam da vam je ovaj fakultet, kao i generacijama prije vas, dao dovoljno znanja, i dio vještina kroz obavljene prakse, koje ćete morati nadogradjivati kroz cjeloživotno učenje. U tom smislu za vas diplomirane ekonomiste preporućujem master studiji na ekonomiji i turizmu, a za vas magistre doktorske studije čiju akreditaciju  očekujemo već naredne godine, a svima vama da se učlanite u ALUMNI asocijaciju Ekonomskog fakulteta .

Ponosni smo na vas i uvjereni da ovo društvo neće propustiti priliku da na vašem znanju i sposobnostima gradi svoju budućnost.

Srećno i sve najbolje vam želim i u privatnom životu.

Hvala.

prof.dr Ljubiša Vladušić

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
Postdiplomski studij
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 128 gostiju na mreži


..........