Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Svečano obilježen Dan Ekonomskog fakulteta Pale
Svečano obilježen Dan Ekonomskog fakulteta Pale Štampa El. pošta
subota, 24 novembar 2018 14:41

Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježio je danas Dan fakulteta, 66 godina postojanja i 25 godina rada u Republici Srpskoj.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Radomir Božić pozdravio je sve prisutne u ime studenta i zaposlenih na Ekonomskom fakultetu Pale. Dekan je istako da na Ekonomskom fakultetu studira ukupno 584 studenta. Na drugom ciklusu studija, na šest studijskih programa studira 88 studenata. Do sada je na Ekonomskom fakultetu Pale diplomiralo 2085 studenta, magistraske i master radove odbranio je 221 kandidat, a doktoriralo je 24 kandidata. U toku su aktivnosti za pokretanje i trećeg ciklusa studija. Ove godine diplomu Ekonomskog fakulteta steklo je 15 magistara ekonomskih nauka, 17 magistra i mastera ekonomije, zatim 84 diplomirana ekonomista, od toga 11 na studijskom programu turizam i hotelijerstvo. Dekan je čestitao je svim studentima koji će danas dobiti diplome.

Izjava Dekana prof. dr Radomira Božića (prilog OSM TV Pale)

Pozdrav prisutnim i čestitike Ekonomskom fakultetu na 66 godina postojanja i 25 godina rada u Srpskoj uputio je i doc. dr Siniša Berjan, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Na svečanosti obratio se i prof. dr Aleksandar Grubor, dekan bratskog Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Zahvalnicu za dvadeset godina rada dobio je prof. dr Aleksandar Stojanović, dok su za deset godina rada zahvalnice dobili doc. dr Vesna Prorok, doc. dr Damjan Danilović, doc. dr Predrag Mlinarević i mr Nemanja Šarenac.

Danas su tokođe uručena priznanja i nagrade najboljim studentima. Najbolji studenti drugog ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu sa prosjekom deset su Milana Todić, Aleksandra Gluhović, Sanja Mandić i Olja Radojković. Milana Todić, kao najbolja, istakla je težak put do diplome i mnogo odricanja, ali i to da se uspjeh na kraju isplatilo.

Najbolji aktivni studenti u akademskoj 2017/18 godinu su Nina Brčkalo i Jovana Trifković sa prosječnom ocjenom 9,75 (prva godina), Dejan Pljuco 9,75 (druga godina) i Nataša Lizdek 9,88 (treća godina).

U umjetničkom dijelu svečanosti nastupili su studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

*  *  *

Obraćanje Dekana prof. dr Radomira Božića na Svečanosti povodom obilježavanja Dana fakulteta

Dame i gospodo, dragi studenti prvog i drugog ciklusa studija koje danas svečano promovišemo u zvanje magistara ekonomskih nauka, magistara i mastera ekonomije i diplomiranih ekonomista, dragi prijatelјi i gosti – predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu i fakulteta i akademija ovog Univerziteta, Ekonomskog fakulteta u Subotici i Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, načelnici opština Grada Istočno Sarajevo, predstavnici republičkih institucija – Investiciono-razvojne banke, Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, Zavoda za zapošlјavanje, Poreske uprave, predstavnici banaka i poslovne zajednice, pozdravlјam vas u ime studenata i zaposlenih Ekonomskog fakulteta  Pale i zahvalјujem vam se što ste svojim prisustvom uveličali obilјežavanje ovog važnog dana za naš Fakultet.

Ekonomski fakultet Pale baštini tradiciju Ekonomskog fakulteta  u Sarajevu, najstarijeg ekonomskog fakulteta na prostoru Bosne i Hercegovine. Fakultet je akademske 1993/94. godine obnovio svoj rada u Palama, a od 2013/2014. godine, zahvalјujući podršci institucija Republike Srpske, kojima se najiskrenije zahvalјujemo, radi u modernom i funkcionalnom objektu koji pruža optimalne uslove za rad.

Na Ekonomskom falultetu Pale trenutno na prvom (dodiplomskom) ciklusu studija na dva studijska programa i sedam smjerova studira 584 studenta. Na drugom (master) ciklusu na šest studijskih programa studira 88 studenata. Do sada je na Ekonomskom fakultetu Pale diplomiralo 2.085, studenata, magistarske i master radove je odbranilo 211 kandidata, a doktoriralo 24 kandidata. U toku su aktivnosti i pripreme za pokretanje i trećeg ciklusa studija.

Nastavlјajući tradiciju visokoškolskog obrazovanja iz oblasti ekonomije dugu 66 godina i 25 godina u Palama, Ekonomski fakultet Pale je izrastao u respektabilnu instituciju obrazovanja ekonomista na regionalnom nivou. Uspostavlјamo i jačamo saradnju sa fakultetima u regionu i svijetu i nastojimo obezbijediti mobilnost studenta i nastavnog osoblјa. Diploma Ekonomskog fakulteta Pale je cijenjena i priznata. To potvrđuje kontinuirano interesovanje porodica i  mladih lјudi iz regiona koji gravitira našem Fakultetu da ekonomiju studiraju na ovom Fakultetu, kvalitet naših diplomaca, magistara i mastera ekonomije i doktora ekonomskih nauka koji je svih ovih godina bio prepoznat i na tržištu rada. Naš je cilј i obaveza da ovakav ugled Fakulteta očuvamo i dodatno gradimo i jačamo. Ubijeđeni smo da je to moguće jedino uz građenje istinskog partnerskog odnosa sa studentima, kao i sa poslovnom zajednicom i institucijama u cilјu stvaranja perspektive za ostanak i opstanak mladih lјudi u Republici Srpskoj. Time opravdavamo očekivanja osnivača koji je prepoznao javni interes za obrazovanjem ekonomista  koje se finansira iz budžeta Republike Srpske, ali i roditelјa i mladih lјudi koji nam tokom svih ovih 25 godina u kontinuitetu poklanjaju svoje povjerenje birajući da ekonomiju studiraju na našem Fakultetu.  Cijeneći dotadašnji doprinos Ekonomskog fakulteta Pale Predsjednik Republike Srpske je 2009. godine odlikovao Ekonomski fakultet Pale Ordenom časti sa srebrnim zracima.

Svjesni smo da ćemo ovo povjerenje zadržati i u budućem periodu samo ukoliko našim studentima na sva tri ciklusa studija u kontinuitetu budemo pružali kvalitetno obrazovanje  zasnovano na standardizovanim programima kao i na respektabilnim ekonomskim fakultetima u užem i širem okruženju. Takvo obrazovanje treba da našim studentima omogućiti sticanje znanja i vještina primjerenih aktuelnim i budućim potrebama poslodavaca u privatnom i javnom sektoru, ali i razvoj preduzetničkog duha, znanja i vještina za potrebe razvoja i vrednovanja vlastitih poslovnih ideja u funkciji pokretanja vlastitog biznisa i samozapošlјavanja. U tom cilјu smo pokrenuli aktivnosti da svim našim studentima prije diplomiranja u saradnji sa poslovnom zajednicom i institucijama obezbijedimo odgovarajuće studentske prakse, kao i aktivnosti na pokretanju studentskog preduzetničkog inkubatora (o čemu smo danas razgovarali i na posebnom okruglom stolu i ohrabreni smo podrškom koju smo dobili danas, kao i kroz konkretne aranžmane koje smo tokom prethodnih nekoliko mjeseci već realizovali sa jednim brojem naših poslovnih partnera i institucija).

Imajući u vidu potrebu stalnog inoviranja nastavnih planova i programa u skladu sa novim trendovima u ekonomskoj nauci i praksama drugih respektabilnih ekonomskih fakulteta i potrebama tržišta rada u društvu i ekonomiji koji su sve više istinski zasnovani na znanju, u toku su aktivnosti na  pripremi novog nastavnog plana i programa za prvi ciklus studija i inoviranju nastavnog plana i programa na drugom ciklusu studija.

Dame i gospodo, danas je značajan dan za Ekonomski fakultet Pale, ne samo formalno, nego i suštinski, jer nakon uspješnog studija promovišemo  15 magistara ekonomskih nauka (postiplomski magistrarski studij), 17 magistara i mastera ekonomije (drugi ciklus - master studij) i 84 diplomirana ekonomista na prvom ciklusu studija (73 - Studijski program  Ekonomija i 11 - Studijski program Turizam i hotelijerstvo).

Čestitam svim našim studentima koji če danas dobiti diplome, a sve vas još jednom srdačno pozdravlјam i zahvalјujem na dolasku na ovu promociju.

D e k a n
Prof. dr Radomir Božić

*  *  *

Ekonomski fakultet Pale

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
Postdiplomski studij
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 140 gostiju na mreži


..........